Dovleacul, legumă ce face parte din familia Curcubitaceae, este un aliment foarte sănătos în dieta copilului. Bogat în vitaminele A, C, K, acid folic, niacină, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu şi fier, dovleacul reprezintă un adevărat complex de minerale şi de vitamine într-un ambalaj delicios.
Mai mult decât atât, dovleacul este un aliment complet nealergen, ceea ce permite introducerea lui în alimentaţia copilului încă de la 6 luni.
► Citeşte şi Cipsuri de dovleac. Un deliciu sănătos
Piureul şi untul de dovleac sunt două gustări tradiţional americane, delicioase, uşor de preparat şi sănătoase.
Piure de dovleac
Spală dovleacul, taie-l în jumătate şi scoate-i seminţele cu o lingură. Pune jumătate de dovleac (jumătatea întreagă sau tăiată feliuţe, dacă vrei să se facă mai repede) pe o tavă tapetată cu hârtie de corp şi pune-o în cuptor, până când carnea lui devine moale (circa 45-50 de minute). După ce l-ai scos din cuptor, scoate-i carnea din coajă şi paseaz-o cu blenderul. În acest stadiu însă, piureul de dovleac este prea apos. Acoperă un bol cu o bucată de tifon şi toarnă-l deasupra. Lasă-l să se scurgă bine, până capătă consistenţa dorită. Amestecă-l încă o dată şi păstrează-l la frigider, în cutii închise ermetic.
Unt de dovleac
Ingrediente
- 1 - 1/2 cană piure de dovleac
- 3/4 căni zahăr brun (sau miere)
- 1/2 cană suc de mere
- 1/4 linguriţă scorţişoară
- 1/4 linguriţă cuişoare
- 1/4 linguriţă nucşoară
Se amestecă toate ingredientele într-o oală şi se fierbe compoziţia circa 40-45 de minute, până devine o pastă groasă, apoi se stochează în borcane ermetice, la rece.
Foto: Free Pik