Dragi viitori tați, vreau să fiți foarte atenți la mine pentru că îmi doresc să vă informez cu privire la un drept pe care îl aveți. Dar despre care nu știți prea multe pentru că nu se comunică suficient în acest sens: dreptul la concediu paternal. Da, este un drept pe care și noi, tații, îl avem, exact ca și mamele copiilor noștri. Fie că ni-l luăm pe termen scurt, maxim o lună, fie că îl luăm pe termen lung. Un an, cum a fost în cazul meu, sau chiar doi.
Legea în România anului 2018 spune că oricare dintre părinți poate beneficia de concediul de creștere a copilului, de până la doi ani. În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani prevăzută de lege. Atât o limită minimă, cât și o limită maximă, în vigoare de puțină vreme. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC.
► Citește și Concediu paternal. Cum poate obţine proaspătul tătic zile libere, în acest an
Legea dă dreptul mamei, dar și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani. (trei ani pentru copilul cu handicap) Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
Ca să beneficieze de concediul de creștere al copilului, părintele trebuie să mai îndeplinească și următoarele condiții:
- să fie cetățean român, străin sau apatrid (adică fără cetățenie);
- domiciliul/reşedinţa să-i fie pe teritoriul României;
- să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
(...)
Citește mai mult pe daddycool.eu
Sursa foto: Daddy Cool