Pentru a beneficia de toate drepturile legale, potrivit OUG nr.96/2003, salariatele trebuie sa informeze in scris angajatorul despre starea lor si sa depuna actul medical doveditor.
Sa beneficieze de masuri de prevenire a expunerii la riscuri ce pot afecta sanatatea/securitatea salariatelor gravide/care au nascut recent/care alapteaza, in functie de evaluarea riscurilor specifice.
Sa se modifice, conform recomandarii medicului de familie/medicului de medicina muncii, orarul /conditiile de munca sau sa fie repartizate la alt loc de munca fara riscuri, fara diminuarea salariului, daca desfasoara munca numai in pozitie ortostatica,asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate.
Sa beneficieze de concediu si indemnizatie de risc maternal, in cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, max.120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 din OUG nr.96/2003.
Sa beneficieze de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, daca nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.
Sa beneficieze de dispensa pentru consultatii prenatale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.
Sa beneficieze de doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.
Salariatele gravide/care au nascut recent/care alapteaza nu pot fi obligate la munca de noapte sau munca cu caracter insalubru/greu de suportat; ele vor fi transferate la un alt loc de munca (de zi/salubru).
Contractul individual de munca al salariatei aflata in una din situatiile mentionate nu poate fi desfacut din initiativa angajatorului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate)
Sa fie informate in detaliu despre prevederile OUG nr.96/2003 si orice alte drepturi specifice.