Cand vorbim despre tematica maternitatii, ne gandim atat la perspectiva masurilor de protectie existente pentru salariatele gravide sau pentru salariatele care au nascut si doresc sa revina la serviciu, cat si la gasirea echilibrului intre statutul de mama si solicitarile impuse de job.
Cadrul legal care reglementeaza masurile de protectie sociala pentru femeile insarcinate precum si cele care au nascut si doresc sa se intoarca la serviciu este format din Legea nr. 154/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, Codul Muncii, Ordonanta de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si Legea 202/2002.
Pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal din cele 126 de zile de concediu medical pentru sarcina si lauzie la care au dreptul in conditiile legii.
Salariatele care se afla in concediu de maternitate, precum si cele care se afla in concediu pentru cresterea copilului/ ingrijirea copilului bolnav au contractele de munca suspendate, ceea ce inseamna ca angajatorul nu le poate inceta si ca, daca doreste sa faca angajari pe posturile detinute anterior de ele, o poate face doar in baza unor contracte de munca incheiate pe durata determinata.
La incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor, salariata are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca similare. De asemenea, va beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Masuri de protectie exista si pentru mamele care alapteaza, in sensul ca angajatorii sunt obligati sa le acorde 2 pauze zilnic de cate o ora fiecare pana la implinirea varstei de un an a copilului sau pot solicita reducerea duratei timpului de munca cu 2 ore zilnic, fara diminuarea veniturilor salariale.
Conform prevederilor OUG 111/2010 este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca pentru salariatele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si celor care se afla in plata stimulentului de insertie, interdictie care se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate. Prevederile nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
Foto: Pixabay.com