Sindromul de „burnout” reprezinta o stare de epuizare emotionala. Epuizarea mamei apare cand aceasta a fost in dezechilibru pentru prea mult timp. Dupa multa vreme in care a investit mereu energie, ajunge la un punct in care simte ca nu mai poate da absolut nimic. Cu toate acestea, copilul continua sa aiba nevoie de mama si mama trebuie sa ii raspunda nevoilor. Mamele pot fi nefericite, suparate si mai presus de toate obosite. Sunt lucrurile care ne fac deseori sa ne intrebam daca putem sa avem grija perfect de copilul nostru si nu ne lasa sa ne bucuram pe deplin de sentimentul maternitatii.
Femeile care sunt cel mai motivate sa fie mame bune sunt si cele cu cel mai mare risc pentru epuizare. Ele au senzatia ca sunt angajate cu norma intreaga, in trei schimburi in meseria de parinte si lucreaza din greu pentru a face toate lucrurile bine. Este inerent sa apara epuizarea care, culmea, este unul dintre efectele secundare ale atasamentului mamei.
Sindromul de epuizare poate aparea si la mama si la tata, atunci cand se dezechilibreaza balanata intre „cerere” si „oferta” si situatia treneaza mult timp. Problema nu se afla in investitia afectiva pe care o facem in bebelus, deoarece exista o lege a cererii si ofertei in relatia afectiva pe care o avem cu copilul nostru. Copilul poate fi exigent, dar a raspunde nevoilor copilului ii ajuta pe parinti sa capete energia si resursele de care au nevoie pentru a merge mai departe si a prospera. Conectarea afectiva cu propriul copil poate fi o sursa de vindecare emotionala, mai ales pentru parintii a caror relatie cu proprii parinti nu a fost una foarte apropiata. Cu toate acestea, o serie de factori pot inclina balanta atasamentului catre epuizare, iar printre factorii care declanseaza acest lucru se numara un copil dificil, un mediu nefavorabil, provocarile personale ale mamei sau tatalui, presiuni din afara sau asteptarile nerealiste pentru parinti.
Mamele moderne au o presiune ridicata si de la ele se asteapta sa faca totul: sa aiba o casa perfecta, sa creasca copii inteligenti si creativi, sa le ofere sotilor companie si sex si sa aiba o viata a lor personala. Un mamica noua care incearca sa traiasca sub aceasta imagine de Supermama este predispusa la multe probleme. A invata cum sa fii mama copilului tau este deja un job full-time. Daca ai pe langa o sumedenie de sarcini si de activitati si nu pui accentul si pe ingrijirea ta, esti in pericol de epuizare.
Senzatia de oboseala este inevitabila atunci esti un nou parinte, si vor fi zile cand te vei intreba daca esti facuta pentru a fi mama.
Epuizarea, cu toate acestea, nu este o parte inevitabila a maternitatii.
Iata cateva sfaturi despre cum poti supravietui si te poti bucura de maternitate evitand in acelasi timp epuizarea.
- Fa tot ceea ce poti pentru a avea un start bun in relatia cu bebelusul.
Femeile care sunt separate dupa nastere sau au probleme de alaptare au de obicei un start mai greoi in relatia cu copilul lor. Daca citesti asta inainte de a se naste copilul, fa-ti planuri atente pentru nastere si pentru primele zile din viata copilului. Du-te la cursurile prenatale si informeaza-te asiduu despre alaptare.
Daca ai trecut de nastere si nu ai avut in start optim, uita de acest lucru si concentreaza-te pe construirea unei relatii afective profunde cu bebelusul tau.
- Ignora feedback-ul negativ pentru a evita epuizarea
O multime de oameni iti vor spune cum sa iti cresti copilul si insistenta lor ca ceea ce faci este gresit iti poate submina increderea in sine. Nu te certa cu ei. Nu petrece o multime de timp gandindu-te la sfaturile lor. Aminteste-ti ca tu esti expertul pentru copilul tau.
- Cere implicarea tatalui
Rareori exista cazuri de epuizare a mamei intr-o familie in care tatal este implicat activ in ingrijirea copilului. Unii tati sunt buni la asta de la bun inceput. Altii au nevoie de incurajare. Iti poti ajuta partenerul spunandu-i clar si calm ce nevoi ai. Barbatii nu pot ghici ce doresc femeile de la ei, pentru ca cei mai multi oameni nu sunt la fel de intuitivi cu privire la nevoile altor oameni ca femeile.
- Nu face totul in locul tatalui
Tatal trebuie sa invete pe cont propriu cum sa calmeze strigatele copilului sau sa se joace cu un copil fericit. Daca mama este acolo pentru fiecare sughit, planset sau gadilat, tatal nu isi va putea intra in rolul sau cu adevarat. Foloseste timpul in care ei stau impreuna pentru tine. Du-te pentru o plimbare sau citeste o carte intr-un colt linistit. Tata si copilul vor fi bine.
Tatal si mama trebuie sa lucreze impreuna pentru a satisface nevoile copilului si ale familiei. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand au un copil cu un temperament dificil sau nevoi speciale. In cazul in care mama face toate pentru ingrijirea copilului, tatal poate deveni ezitant in ingrijirea copilului. Daca toata energia mamei merge la copil, tatal se poate retrage tacit. El poate se cufunda in munca sau in alte angajamente in afara familiei. Mama apoi devine epuizata, casatoria devine subreda si relatia copilului cu ambii parinti este in pericol.
Citeste aici si cateva sfaturi care te vor ajuta sa re-dinamizezi relatia de cuplu.