Alina, 31 de ani, locuieste de mai multi ani la granita dintre Franta si Elvetia, ‘la tara’, cum spune ea. Mai exact, langa renumitul institut de cercetare CERN, unde lucreaza. Are doua fetite sub 4 ani si o mare admiratie pentru familiile care au curajul sa aiba mai mult de doi copii.
Care sunt lucrurile care iti plac cel mai mult in Elvetia vis a vis de cum sunt priviti copiii?
Nu cred ca elvetienii privesc intr-un mod deosebit copiii. Ca societate incearca si ei sa faca ce fac si restul: sa ii protejeze si sa incurajeze natalitatea.
Ceea ce imi place in schimb la sistemul francez si cel elvetian este ca ofera solutii concrete pentru mamicile care vor sa isi continue cariera. Este adevarat ca foarte este scump si dificil sa gasesti un loc liber, dar intr-un final se gaseste cate o solutie pentru fiecare.
In plus, organizatia la care lucrez imi ofera optiunea extraordinara, aceea de a lua pranzul cu copiii, in functie de timpul meu. Faptul ca imi vad copilul o ora jumatate in plus pe zi este un plus enorm pentru organizatie.
Poti detalia un pic ce optiuni au parintii in Elvetia? Legal, concediul lor de maternitate tine 3 luni si nu exista concediu de crestere a copilului.
Exista 2 posibilitati, crese sau asistente maternale. Preturile pe care ti le voi lista sunt pentru zona Genevei atat pe partea elvetiana cat si pe cea franceza. Nu cunosc preturile pentru alte zone.
Cresele sunt cu tarife in functie de venit. Pentru un venit bun pe familie (in general peste 9500 eur/luna impozabili) cresa in Elvetia poate ajunge intre 1500 si 2000 de eur pentru angajatii organizatiilor internationale. Pentru restul parintilor din acest pret se scade aproximativ 30%.
In Franta, in zona in care locuiesc, locurile la stat sunt foarte putine si in general se dau familiilor cu venit mic, dar exista destul de multe crese private. O cresa privata costa 1500 eur/luna.
Asistentele maternale sunt femei ( :) sincer nu am vazut barbati pana acum) calificate, care au urmat anumite cursuri si specializari si care pot primi la ele acasa pana la 4 copii. Apartamentul si casa trebuie certificate pentru a primi copii. In plus, in Franta exista o retea a asistentelor maternale, care te pot ajuta sa gasesti o bona sau sa te lupti cu birocratia franceza. Tot reteaua verifica daca asistentele au cursurile la zi si daca indeplinesc toate criteriile impuse de statul francez. Reteaua ofera locuri de intalnire intre asistente, unde pot veni singure pentru discutii sau cu copiii pentru diverse activitati.
In cazul meu, pentru cea mica, am o asistenta maternala in Franta care ma costa aproximativ 1150eur/luna. Este aproximativ pentru ca inca nu am incheiat birocratia cu statul francez si nu cunosc setul complet de taxe si impozite pe care trebuie sa le platesc pentru bona. Pe fetita o duc in fiecare dimineata la ora 9 si o iau in jur de 18:00. Pe langa fetita mea de 1 an si 4 luni mai primeste inca 3 copii, o fetita de 8 luni, un baietel de 1 ani si 6 luni si un baietel de 2 ani.
Pentru ca pretul este mai scazut, asistentele maternale sunt foarte cautate. De exemplu, pentru amandoua fetele eu mi-am gasit bona inca de cand eram insarcinata in luna a VI a, pentru ca ele isi fac programarile cu foarte mult timp inainte si risti sa ramai cateva luni fara bona.
Trebuie sa mentionez ca numarul femeilor care continua sa munceasca dupa ce fac copii este foarte mic. In general este vorba fie de mamici in pozitii bune pentru care se justifica efortul financiar, fie de femei pasionate de ceea ce fac, gen in cercetare.
Sistemul educational este putin diferit de Romania.
Pentru varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani exista cresele.
De la 3 ani incolo incepe scoala. Ceea ce noi numim gradinita la ei poarta denumirea de scoala maternala (ecole maternelle). De la 6 ani incepe scoala primara.
In ceea ce priveste scoala exista abordari diferite intre Elvetia si Franta. Desi si in Franta exista scoli private, mare majoritate a copiilor merge la scolile publice. In Elvetia exista un numar mare de scoli private cu tarife pentru mai toate buzunarele.
Pentru fetita cea mare am ales gradinita privata de la CERN. Costa 1500 de CHF, dar noi platim doar 25%. Probabil ca daca ar fi trebuit sa platesc intreg as fi ales si eu scoala franceza.
Motivele au fost simple:
In Franta, maternelle (gradinita) si scoala primara au in grija copiii doar pana la 4 si trebuia sa gasim solutii pentru orele 16-18:00. In plus, miercurea se nu invata!!!! La gradinita CERN este de luni pana vineri, de la 9 la 18:00.
Iar in plus, dupa cum spuneam inainte, pot sa iau masa cu Silvia cand vreau, in functie de cat de aglomerata sunt.
La CERN sunt 17 copii pe grupa la 2 educatoare si 2 asistente, fata de 25-30 cat sunt in sistemul francez.
Sa ne intoarcem spre Romania. Probabil ca vazand din afara tu observe lucruri care noua nu ne mai sar in ochi. Ti se pare ceva ciudat in mentalitatea mamelor din Romania?
Serviciul pe care il am mi-a oferit oportunitatea de a calatori prin diferite tari. Daca inainte de a ramane insarcinata nu observam nimic legat de copii acum o femeie insarcinata sau un carucior imi sar mai mult in ochi decat o statuie sau un palat.
Ultima calatorie pe care am facut-o a fost tare departe, tocmai in capitala Chinei, Beijing. Si am avut sansa sa stam intr-un cartier obisnuit, pentru ca nu ne-am dus in vizita, ci la munca, la un institut de cercetare.
Si ca si la noi, seara, pe langa blocuri vezi parintii cu copii de toate varstele. Primul lucru pe care l-am observat este ca bebelusii si copiii mici nu poarta scutece, ci niste pantaloni formati din 2 falduri. Atunci cand bebelusul face pipi sau caca ii indeparteaza doar picioarele si au access direct la exterior :). Dupa mintea mea europeana chestia asta e tare ciudata. Dar tinand cont ca ei sunt 2 miliarde as zice ca noi suntem ciudatii si ei cei normali.
De ce povestea de mai sus? Pentru ca pentru mine nu prea mai exista ciudat in mentalitatea parintilor. As putea spune ca comparativ cu mamele din regiunea in care locuiesc mamele din Romania sunt mai "mamoase". Chiar si dialogurile sugereaza o identificare puternica cu copilul/copiii din dotare. Mamicile din Romania iti vor raspunde la intrebarea "Ce face bebe" cu chestii de genul "Tocmai am papat", "Tocmai am facut cacut" folosind acel persoana I plural care pentru mine, care nu mai sunt obisnuita, poate deveni putin sacaitor.
Imi poti da un exemplu de mama pe care o admiri din cercul tau?
Sunt o promotoare activa a drepturilor femeilor de a munci in orice domeniu isi aleg, inainte si dupa copii.
O admir mult pe fata sefului meu, Giugi Carminati, care la 28 de ani are 3 baieti fantastici, un doctorat in drept, un job de vis, este autoarea si coautoarea mai multor carti, una din ele fiind chiar despre promovarea egalitatii intre sexe. Se numeste: La femme guerriere. Le troisième pôle del l'archétype feminin
Este o femeie care are puterea si energia sa impace foarte bine si familia si cariera. Nu am pretentia sa ating performatele ei, femei ca ea se nasc una la milioane, dar sper sa pot sa ma inscriu pe aceasta linie.
Ce planuri ai pentru fetele tale in ceea ce priveste viitorul lor? Spuneai ca trebuie sa incepi de acum sa strangi bani pentru facultatea lor.
Planul este sa nu imi fac nici un plan :).
In schimb vreau sa ma asigur ca le pot oferi financiar studiile pe care si le doresc (sau nu :)). Deja cotizam intr-un cont destinat studiilor, depinde de ce o sa fie peste 15 ani, care facultati o sa fie de top.
Personal mi-as dori sa urmeze o filiera academica, mi se pare mai putin stres, dar stii cum e cu socotelile de acasa si din piata.