Facebook a fost de multe ori salvarea mea în zilele în care trebuia să am grijă de copii. Mi-a oferit divertisment, mi-a dat senzaţia că nu sunt cu totul ruptă de lume, mi-a dat sfaturi atunci când am avut nevoia, mi-a dat idei şi m-a ajutat să treacă timpul mai uşor.
Cu toate acestea, efectul lui nu a fost numai benefic. Tot Facebook este cel care m-a făcut să...
Să fiu în permanență cu ochii într-un ecran
Este atât de simplu, doar scoţi telefonul din buzunar şi eşti conectată la o întreagă lume, oriunde te-ai afla! Doar că eşti în pemanență cu ochii într-un ecran. Nu mai încerci să te bucuri de locul în care te afli, să faci conexiuni cu persoanele de faţă. Şi aşa ţi se mănâncă o grămadă de timp, pentru că privitul în ecran te fură.
Să fac prea necontrolabilă linia dintre public şi privat
Când eşti dispus să relatezi mereu unde eşti, ce faci, cum faci, eventual şi cu multe poze nu te mai gândeşti foarte tare că unele informaţii mai bine ar fi ţinute numai pentru tine. Mai ales că implică foarte mult alte persoane, cărora nu le-ai cerut acceptul. Ajungi să nu te mai întrebi dacă ai dreptul să faci ceva public, ci numai dacă este suficient de distractiv pentru alţii. Ajungi să nu te mai bucuri de un moment, ci să te întrebi cum să faci fotografii şi să povesteşti totul mai captivant.
Să fiu mai nervoasă
Mi-a luat ceva timp să realizez asta, însă este adevărat, Facebook a ajuns să mă facă să fiu mai nervoasă. Citeam şi eu ceva şi copiii se găseau să mă întrerupă, în permanenţă! Desigur că înţelegeam că nu era nimic important în ce citeam eu, dar asta nu împiedica enervarea. Şi mai era şi starea de nervozitate a celorlalţi de pe Facebook care, încet încet, mă cuprindea şi pe mine. Ca să nu zic de comparaţii – oare cum reuşeau alţii mereu să se descurce mai bine decât mine?
Să le acord copiilor prea mult acces la ecrane
Desigur că le interzic să se uite în permananta la jocurile şi video-urile lor. Dar îmi este mult mai dificil să fac asta atunci când şi eu îmi petrec timpul la fel, numai că pe Facebook. După ce nu am mai făcut-o am realizat că am mai mult timp şi energie pentru copii. Aşa că îi poţi ţine ocupaţi şi departe de ecrane. Iar în acest fel nici nu mai mă simt vinovată de duplicitate – chiar fac şi eu ceea ce le spun lor să facă.
Nu vreau să spun prin asta că ar trebui să renunţăm la conturile noastre de Facebook. Dar poate că nu este o idee atât de bună că se găseşte mereu la îndemână, pe mobilele noastre. Poate că ar trebui să îl lăsăm numai pe computer, ca să îl consumăm cu moderaţie. Vom realiza că nu am pierdut nimic, doar am câştigat mai mult timp şi linişte.