Nasterea unui copil bulverseaza tot, schimba profund cuplul. Unii afirma ca faptul ca au un copil consolideaza relatiile de cuplu, altii, din contra, se gandesc ca o face mai fragila.
Daca e sa ne incredem in statisticile recente, un mariaj din trei sa soldeaza cu un divort si in 56% dintre cazurile de separare au loc in anii ce urmeaza nasterii unui bebelus.
De ce aceste cifre sunt atat de alarmante?
Asa cum am spus, nasterea primului bebelus transforma relatiile unui cuplu. Dragostea, timpul si energia care ii erau rezervate exclusiv consoartei, trebuie impartite dupa nasterea bebelusului.
Noile responsabilitati care apar intr-un camin cand vine un copil aduc cuplurile sa devina constiente de interdependenta lor. Libertatea pe care o aveau pana de curand este diminuata considerabil.
In plus, oboseala primelor luni ii face pe parinti foarte iritabili, iar motivele de a avea o disputa se multiplica.
In final, noile conflicte pot apareasi astfel: fiecare are propriile principii ce pot fi diametral opuse, mai ales in ceea ce priveste religia sau educatia copilului.
Diferentele punctelor de vedere nu se situeaza doar pe marile principii, ele pot aparea asupra detaliilor vietii de zi cu zi.
Auziti uneori consoarta spunand ca nu ar trebui sa acoperiti prea mult fetita dumneavoastra, ca nu ar trebui sa ii puneti un supozitor pentru ca ii curge nasul, ca ar trebui sa o lasati sa planga mai mult timp, ca nu ar trebui sa-i dati sistematic sa manance cand urla…si multe altele.
Aceste vorbe, atunci cand sunt unice, trec neobservate, insa cand se repeta pe tot parcursul zilei, devin cu adevarat iritabile si insuportabile.
In consecinta, un alt factor intervine in noua relatie de cuplu: femeia sau barbatul isi va judeca sotul/sotia dupa un nou criteriu, capacitatea sa de a fi un tata bun sau o mama buna.
Instinctul de protectie sau convingerea de a fi singurul care stie ce trebuie facut poate determina consoarta sa devina excesiv de critica, creandu-i celuilalt o foarte proasta imagine de sine.
Trebuie stiut faptul ca este importanta comunicarea, daca fiecare isi exprima dorintele si il asculta atent pe celalalt, nu exista motiv ca venirea unui copil sa fie vazuta ca o criza.
Insa, in multe cazuri le lipseste comunicarea, certandu-se in primele luni, chiar in primul an de viata al bebelusului.
Multi tati se simt tinuti la o parte de relatia mama-copil.
Nu rar se simt frustrati sexual, au impresia ca sunt neindemanatici cu copilul si nu indraznesc sa spuna ceea ce simt.
De multe ori vedem mame dormind singure cu bebelusul sau dormind toti trei, cu copilul la mijloc. Un asemenea obicei, chiar de inteles uneori, nu este facut pentru a ameliora relatiile barbat-femeie.
Articole relationate
Timiditatea la copii: Cum să o deosebești de introversie și ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să devină îndrăznet
Timiditatea este un comportament frecvent la copii, dar adesea confundat cu introversia. Deși ambele pot implica preferința pentru liniște sau reticența față de...
Febra la copii, fără niciun alt simptom. Când să te alarmezi?
Febra este una dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții se adresează medicului pediatru. Atunci când copilul prezintă febră în lipsa altor simptome...
Diferența între răceală și gripă: Cum faci diferența între ele
Când vine sezonul rece, părinții se confruntă frecvent cu dilema: este vorba de o simplă răceală sau de gripă? Deși simptomele pot fi similare, diferențele sunt...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu