Daca privim lucrurile cu realism este clar ca o nenorocire nu se intampla de doua ori si ca a preveni este mult mai usor decat a repara. Niciodata parintii nu sunt prea vigilenti, prea atenti si prea vigilenti cand este vorba despre sanatatea, siguranta si integritatea copiilor tai. Exista cateva reguli de baza, care tin catastrofele departe.
Nu lasa niciodata singur un nou-nascut
Chiar daca copilasul este foarte mic si nu poate nici macar sa-si ridice capul, chiar daca stii, din experienta, ca doarme fara sa se miste trei ore, intre reprizele de alaptat, nu-l lasa singur in casa! Nu pleca de acasa nici macar pana la magazinul din colt. Copilul este complet lipsit de orice capacitate de a reactiona. Ce se poate intampla rau copilului tau, in cazul in care nu esti alaturi de el? Se poate ineca, se poate speria de un zgomot, se poate trezi din somn si poate plange atat de tare, incat sa se puna in pericol, poate voma, existand riscul de a se ineca, se poate misca in patut, acoperindu-se cu paturica, acest lucru putand duce la asfixiere.
Pungile de plastic si nasturii
Este imposibil sa stai in permanenta cu ochii pe micutul tau, care acum merge de-a buselea sau se tine de pereti si se ridica in picioare. Exista momente in care, oricat ai vrea, micutul ramane nesupravegheat. In consecinta, camera in care sta trebuie sa fie cel mai sigur loc de pe pamant. Copilul nu trebuie sa aiba la indemana nimic care sa poata fi tras, care sa cada, sa taie, sa curenteze, nimic pe care se poate catara si, implicit, de pe care poate cadea. Nu lasa la indemana copilului pungi de plastic, nasturi, monede, nici un fel de cutii cu medicamente.
Secretul este sa te gandesti ce poate face copilul tau cu oricare dintre lucrurile care ii pot ajunge in manute. Si sa actionezi in consecinta. Putina grija te scuteste de incidente care pot deveni drame.
Bucataria, baia, balconul si ferestrele
Daca micutul a plecat pe propriile picioare, casa intreaga trebuie sa devina un loc sigur. Nu are voie sa aiba acces la chimicalele din casa, la detergenti si clor, la prafurile de curatat sau insecticide. Toate trebuie sa stea sub cheie sau in locuri cu adevarat inaccesibile, scrie Health tips for children.
Cand micutul este prin preajma ta, la bucatarie, foloseste doar ochiurile din spate ale aragazului si asaza un scaun in dreptul cuptorului. O secunda de neatentie se poate plati cu mult mai mult decat merita. Copilul nu intelege ca focul arde. Tu, da! Si este mult mai usor sa preintampini accidentele.
Nu-ti lasa copilul singur in balcon. Cei mici dau dovada de o inventivitate incredibila atunci cand vor ceva. Spre exemplu, pe fiica mea am prins-o in balcon, cocotata pe un lighean din plastic, pentru rufe, intors cu fundul in sus - si asta in momentul in care inca mergea doar ajutata. Ca atare, nu ii subaprecia pe micuti!
Este crunt, dar acesta este adavarul! Plasele de tantari nu ii sunt o pariera suficienta pentru a preveni caderea. Cazurile de acest gen dovedesc ca, uneori, nu ne gandim la toate pericolele, din jurul lor (sau al nostru).
Locul de joaca de afara
Avem inca locuri de joaca periculoase pentru cei mici. Acestia trebuie supravegheati, ajutati si protejati. Trebuie doar sa fii capabil, tu, ca parinte, sa eviti tragediile. Nu ii da voie sa se urce in locuri in care tu nu poti ajunge, nu il lasa in locuri in care nu il vezi, nu il lasa singur in leagan, chiar daca stie sa-si faca vant singur, deoarece poate lovi alti copii sau poate cadea. Nu il lasa descult in nisipul din parc, pentru ca exista riscul sa se taie grav, in cioburi.
Nu ii permite sa iasa pe strada in locuri in care circula masini. Nu il lasa in grija unor mame sau bone ale altor copii. Nici ele nu iti cunosc copilul, nici tu nu le cunosti pe ele.
Priveste in jurul tau, in jurul locului in care sta, se joaca si poate umbla copilul tau si imagineaza-ti toate tragediile care se pot intampla. Bazeaza-te pe instinct, care este cea mai buna arma a parintelui in lupta cu neprevazutul, cu incidentul, in ultima instanta, cu raul!
Sa previ este infinit mai simplu si mai usor! Tu cum ai transformat casa intr-un loc sigur pentru copilul tau?