Sari la conținut

Tata de fetita vs tata de baietel

Desi la varste foarte mici pare sa fie fara niciun fel de importanta daca ai fetita sau baietel, cu timpul relatia pe care o ai cu copilul tau va fi definita de faptul ca tu si copilul apartineti aceluiasi gen sau unuia diferit. Asta nu inseamna insa ca este singurul lucru care influenteaza relatia ci ca, in mod natural, veti ajunge sa jucati roluri diferite de la caz la caz.

Din fericire, in ultima vreme este din ce in ce mai apreciat faptul ca tatal se implica activ in cresterea copiilor, inca de la varste foarte mici. Exista studii care au aratat ca tatal care petrece mult timp cu proprii copii are de castigat pe plan emotional si personal in general. Exista si studii care au aratat ca si copiii se descurca mai bine in societate daca au o relatie apropiata cu tatal, indiferent daca este vorba despre fete sau baieti. Asa ca, indiferent de faptul ca ai fata sau baiat, trebuie sa fii prezent si implicat inca de cand este bebelus. 

 

Daca esti tata de fetita

Probabil ca ai auzit si tu vorba populara 'fetita lui tata', care arata ca exista o legatura afectiva importanta intre fetite si tatii lor. Iar aceasta legatura creste din ce in ce mai puternica in timp, pana in momentul adolescentei, cand apare tendinta copilului de a se razvrati pentru a putea sa isi contureze propria personalitate.

Legatura de afectiune este din ambele parti si fetita luptandu-se sa castige inima tatalui. Poate incerca sa demonstreze ca este buna la sport, ca ii plac aventurile in natura, ca nu o deranjeaza o mica julitura. Fetita va aprecia la maximum momentele petrecute impreuna, cu atat mai mult cu cat tatii s-au dovedit a fi mai ingaduitori decat mamele fata de fete.

Daca vrei sa ai o legatura puternica cu fetita ta nu ai decat sa lasi lucrurile sa se desfasoare de la sine si sa fii prezent, aratandu-te si tu interesat de ceea ce o preocupa pe o fetita. Desi nu este neaparat general valabil, se considera ca fetitelor le plac mai mult discutiile decat actiunea si ca jocul lor va consta in a construi relatii sociale complexe intre personajele cu care se joaca (de obicei papusi). Nu ai decat sa te interesezi de ce face papusa X si papusa Y ca sa fii participant la joc.  

 

Daca esti tata de baietel

Principalul mod in care tatal interactioneaza cu baietii este prin joaca / activitati fizice. Acest lucru nu este datorat neaparat preferintelor tatalui, ci mai ales ale baietilor, care le prefera in detrimentul comunicarii prin limbaj. Asa ca tatal de baietel va juca fotbal, va merge cu bicicleta, va bate cuie prin casa si ii va alerga pana isi vor consuma toata energia. 

Tatal de baietel are de jucat un rol complex, care necesita multa implicare si finete psihologica. Si asta pentru ca baiatul se raporteaza instinctiv la tatal sau ca la un model. La varste mai mici va incerca sa il imite, asa ca trebuie sa ai mare grija la igiena, mancare sanatoasa, stil de viata sportiv, interactiune respectuoasa cu altii etc, daca vrei sa ai un baiat reusit. Mai tarziu, cand baiatul se va apropia de adolescenta, principalul conflict va fi cu tatal, de care trebuie sa se detaseze ca sa se defineasca pe sine. Asa ca asteapta-te ca autoritatea sa iti fie pusa la indoiala si copilul sa actioneze ca si cum si-ar dori sa iti faca in ciuda. Nu pune la suflet, este o etapa necesara in procesul de maturizare si este compensata de celebrele momente tata-fiu la care visezi inca de cand ai aflat de la ecografie ca ai un baiat. 

 

Citeste aici cum este sa fii Mama de fetita sau mama de baietel

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!