Tu ştii exact de ce ai nevoie? Ce te face fericită? Probabil, îmi vei răspunde că eşti împlinită cât timp familia ta e bine: prichindeii tăi cresc frumos, soţul te iubeşte la fel de tare ca în prima zi, câştigi suficienţi bani cât să trăieşti decent.
Însă nu eşti o super-eroină din benzile desenate! Ai şi momente de disperare, când simţi că nu mai poţi să te trezeşti din 3 în 3 ore ca să pregăteşti laptele celui mic ori micul dejun celui mare, să speli, să calci, să strângi jucăriile de pe jos, să aranjezi cămăşile soţului său să ajungi şi la job, unde să fii în formă maximă. Iar seara, când te întorci acasă, să o iei de la capăt!
Şi, poate, simţi că nu trebuie să te plângi, că cei din jurul tău ar trebui să reacţioneze şi să ştie când să te ajute sau să te aline fără ca tu să le spui o vorbă. Uneori o fac, alteori nu… Nu pentru că sunt insensibili, dar poate tu nu ştii cum să comunici cu ei. Prin urmare, psihologii spun că ar fi bine să ceri ajutor. Fără teamă, fără ruşine, fără prejudecăţi.
Iată 7 lucruri pe care orice mamă ar trebui să le ceară:
1. Un minut!
Un minut de pauză în care centrul universului să fii tu. Doar tu! În agitaţia vieţii moderne, ai nevoie de cel puţin un minut în care să uiţi de tot şi toate. Copiii tăi urlă încontinuu pentru că nu vor să-şi împartă jucăriile? Laptele dă în clocot pe foc şi nu ştii cum să ajungi mai repede la aragaz în timp ce mezinul aruncă mâncarea pe jos? Respiră adânc şi încearcă să te deconectezi. Orice mamă are nevoie de un minut în care să-şi tragă sufletul, să ronţăie o bucată de ciocolată sau pur şi simplu să se uite pe fereastră.
2. O îmbrăţişare
Odată cu apariţia copiilor, momentele de tandreţe între soţi se reduc considerabil. Lipsa timpului, a oboselii, a piticilor care solicită întreaga atenţie şi, uneori, a ruşinii faţă de cel mic. O prejudecată poate moştenită potrivit căreia nu e frumos să-ţi arăt dragostea faţă de soţ când cei mici sunt de faţă. Dacă simţi că nu mai poţi, că eşti la un pas de a ceda nervos, cere-i partenerului tău o îmbrăţişare. Chiar dacă mâncarea se arde, chiar dacă juniorii urlă încontinuu, chiar dacă soţul îţi spune: “Nu, nu în faţa copiilor!”. Ba da, căci în braţele lui poţi uita o clipă de haosul din jur!
►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii
3. Ajutor
Dacă ai ales să lucrezi de acasă, poate te simţi datoare să le faci pe toate: să munceşti, să ai grijă de copii, să pregateasti prânzul sau cina ori, eventual, să şi dai repede cu aspiratorul. Însă sunt zile în care nu poţi face faţă deadline-urilor în timp ce ai un bebeluş care umblă de-a buşilea prin toată casa şi un preşcolar care îţi cere din minut în minut apă, creioane colorate, jucăriile de pe cel mai înalt raft, ceva bun… Cere ajutorul celor dragi, fără să te întrebi ce-o să zică soţul, mama sau soacra: “Păi, nu stai acasă?!”.
4. Spune “Nu”!
Sau învaţă să nu mai accepţi orice solicitare. Rugăminte. Ai un program destul de încărcat, aşa că ar fi bine să refuzi atunci când un cunoscut sau chiar un membru de familie îţi cere să faci lucruri pentru el: să-i plăteşti facturile, că tot eşti în drum, să-i ţii copiii peste weekend, că tot se înţeleg bine cu ai tăi… şi exemplele pot continua la nesfârşit. Când eşti foarte obosită şi simţi că nu mai poţi... spune “Nu”. Şi nu te simţi vinovată!
5. Mai mult sau mai puţin din toate
Uneori, e bine să fii egoistă. Să ceri mai mult pentru tine şi să accepţi mai puţin din partea celor care, în ciuda bunelor intenţii, mai rău te încurca decât te ajută. Să dormi mai mult în weekend, chiar dacă cei mici sunt în picioare de la ora 7. Să leneveşti mai mult în cadă plină cu apă fierbinte, chiar dacă soţul se ceartă cu juniorii în bucătărie. Să te opreşti în mall şi să cutreieri magazinele de haine, nu doar pe cele alimentare. Şi să-i spui mătuşii sau soacrei – după caz! – că nu ai nevoie de toate borcanele de zacusca sau de compot.
6. Respect
Respect din partea tuturor: soţ, mamă, copii, soacra, şef, contabil, educatoare, prieteni… În primul rând însă, trebuie să te respecţi pe tine!
7. O şansă
O şansă de a face ceva măreţ, de care să fii mândră. Nu lasa pe nimeni să te descurajeze, să-ţi spună că nu poţi, că familia ar trebui să fie pe primul plan, iar tu ar trebui să-ţi vezi doar de îndatoririle da mamă, de soţie. Dacă vrei… poţi muta şi munţii din loc! Chiar şi din faţa aragazului sau din spatele aspiratorului.
Care au fost momentele tale în care ai simţit că ai nevoie de ajutor? De un minut de pauză? De o şansă?