Sari la conținut

Filiatia fata de tata

Art. 53. - Copilul nascut în timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput în timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc înainte ca mama sa sa fi intrat într-o noua casatorie. Dispozitiile Art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevazute în prezentul articol.           

Art. 54.- Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. Actiunea în tagaduirea paternitatii poate fi pornita numai de sot; mostenitorii acestuia pot continua actiunea pornita de el. Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, însa numai cu încuviintarea autoritatii tutelare. În toate cazurile, mama copilului va fi citata.            

Art. 55. - Actiunea în tagaduirea paternitatii se prescrie în termen de sase luni de la data când tatal a cunoscut nasterea copilului. În cazul în care, mai înainte de împlinirea acestui termen, tatal a fost pus sub interdictie, un nou termen curge pentru tutore de la data când acesta a aflat despre nasterea copilului.
            Daca actiunea nu a fost pornita de acesta, ea poate fi pornita de tata dupa ce i s-a ridicat interdictia, înlauntrul unui nou termen de sase luni. 
           

Art. 56. - Filiatia fata de tata se stabileste, în afara de cazurile prevazute în Art. 53, prin recunoastere sau hotarâre judecatoreasca.            

Art. 57. - Copilul conceput si nascut în afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti. Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu înregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin înscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.            

Art. 58. - Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata. Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este în sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.              

Art. 59. - Actiunea în stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste în numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
            Dreptul de a porni actiunea în stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.

            Actiunea în stabilirea paternitatii poate fi pornita si împotriva mostenitorilor pretinsului tata. 
           

Art. 60. - Actiunea în stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita în termen de un an de la nasterea copilului.
            Daca, în cazul prevazut în Art. 54 alin. 1, un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie prin efectul unei hotarâri judecatoresti, termenul de un an pentru pornirea actiunii în stabilirea paternitatii din afara casatoriei va curge de la data când acea hotarâre a ramas definitiva.

            În cazul în care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului întretinere, termenul de un an va curge de la încetarea convietuirii ori a întretinerii. 
             

Art. 61. - Timpul cuprins între a trei suta si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii. 

El se socoteste de la zi la zi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!