Din 16 martie, intră în vigoare “Legea Antifumat”. Astfel, românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului.
Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.
Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară. În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma.
Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.
Amenzi de 100- 500 de lei pentru persoanele fizice
Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.
Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 și 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.
Unde se va mai putea fuma totuși, de la 16 martie?
- În fața restaurantului, pe terasă, se va putea fuma dacă acolo va fi amenajat un loc de fumat, fără ca acesta să fie unul acoperit și cu minimum doi pereți.
- În mașinile personale, dacă sunt și copii minori - DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral", spun autoritățile.
- Și în parcuri se va putea fuma, nu însă în apropierea locurilor de joacă pentru copii.
- La un concert în Piața Constituției - dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări, în locuri special amenajate
- Pe plajă, la mare se poate fuma, excepție făcând locurile de joacă pentru copii amenajate pe plajă
- Ce se întâmplă în situația în care vecinul dvs. fumează pe balconul lui? Acesta nu poate fi reclamat pentru că locuința personală nu este loc public. Dacă desfășoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis și nu se fumează. Reclamația se poate face la Poliție.
Foto: 123rf.com