Rivalitatile intre frati si surori exista dintotdeauna. Cum evitam ca aceste gelozii sa impiedice inflorirea unuia dintre ei?
O relatie intre frati si surori ar putea fi ingrijoratoare daca nu a avut niciodata nicio gelozie sau incaierare. Se pare ca are loc in orice familie, cu o intensitate mai mica sau mai mare…
Avand acum doi copii in familie si nou-nascutul care atrage gelozia celui mai mare, lucrurile se complica. Pentru a nu invenina situatia, trebuie inainte de toate sa ascultati ce are fiecare de spus…
Sunt gelosi unul pe celalalt? Incurajati-i sa-si exprime sentimentele
In spatele atitudinii uneori ostile a celui mai mare, tentatia este mare de a “corija” atitudinea sa “rea”, dojenindu-l. Aratati-i mai degaraba ca intelegeti zapaceala lui si nu ezitati sa il vaitati: “sa spunem ca esti gelos pe surioara ta… eu stiu bine ca ai prefera sa petrec mai mult timp cu tine decat cu ea.”
Nu puteti sa il convingeti ca sentimentele sale sunt nefondate, chiar daca o credeti sincer! Asta nu inseamna ca il veti lasa sa-si traduca suferinta fara sa ii ia stima de sine (acesta fiind cazul in care il blamam ca este gelos), pe care cel mare ar putea sa o adopte pentru mult timp.
Daca cel mai mic, crescand, se arata gelos pe cel mare, reactionati in acelasi mod permitandu-i sa isi exprime aceasta gelozie fara sa incercati sa compensati printr-o atitudine afectuoasa, blanda - care va fi dovada ca el este o victima - suferinta nu va putea fi mai mare.
Nu ii fortati sa se “iubeasca”
Se poate intampla ca fiul dumneavoastra sa se enerveze pe surioara sau fratiorul sau si chiar impotriva dumneavoastra. Cuvinte ca “ Nu te mai iubesc!” sau “ Esti rau!" exprima gelozia sa de a nu fi unicul si preferatul dumneavoastra fiu. Chiar daca va ganditi ca este injust, respectati-i sentimentul. Nu va deveni din cauza asta un “baiat rau”.
Nu ii puneti in competitie
Chiar si judecatile cele mai inofensive pot jigni copiii. Fiti atenti la modul in care ii comparati, mai ales in prezenta unei persoane din afara familiei: “Petre tocmai incepe sa faca primii pasi, dar Paul a inceput sa mearga mult mai tarziu!”.
Rezultatele lor scolare vor fi bineinteles diferite… Copiii dumneavoastra vor trebui sa reuseasca pe cont propriu si nu in functie de sora sa mai mica, de fratele mai mare sau chiar de dumneavoastra. Pentru aceasta, nu fiti avari cu complimentele, nici cu sfaturile pentru fiecare dintre ei, dar in privat fara sa ii comparati. Ei sunt diferiti, parcursul va fi si el altul. Fiti optimisti asupra reusitei copiilor dumneavoastra! Puneti-i sa faca lucruri impreuna: jocuri, teme. O modalitate foarte simpla pentru a dezvolta solidaritatea si intrajutorarea.
Nu incercati sa fiti egalitari
… oferindu-le mereu acealasi lucru, de exemplu. Cadourile, cantitatea de mancare, orele de culcare, iesirile, activitatile sau pasiunile… trebuie sa fie adaptate varstei si caracterului fiecaruia… chiar daca reclama deseori ceea ce celalalt are si ei nu. Vor fi mai increzatori daca vor sti ca ii recunoasteti pentru ceea ce sunt si vor inceta usor usor sa se compare cu fratii si surorile lor. In orice caz, indiferent ce veti face vor socoti intotdeauna ca sunteti incorect. Echitatea, dupa parerea lor, este atunci cand obtin tot ceea ce doresc. Sunteti asadar “injust” de fiecare data cand spuneti “nu”…
Insotiti copilul cel mare in aceasta proba
Nu pentru ca exista un micut in casa, cel mare a crescut. El are nevoie inca de momente exclusive cu dumneavoastra. Pentru a va atrage atentia, poate sa faca pe bebelusul regresand in comportamentele sale (isi suge degetul mare desi incetase de mult, face iar pipi in pat, mananca dezordonat si se murdareste…). Nu il bombaniti, dar nici nu intrati in jocul sau consolandu-l. Aratati-i mai degraba ca ati inteles mesajul.
Aceste momente de gelozie sunt inevitabile intre frati si surori. Asta nu inseamna ca nu se iubesc. Ei se bat pentru a castiga dragostea dumneavoastra exclusiva. Nu ii judecati, asta ii va culpabiliza. In final, ati inteles bine furia lor. Aratati-le si usor usor vor putea sa se opreasca din lupta si sa traiasca pentru ei (nu pentru dumneavoastra).