Gutuile se cultivau încă din vremea Greciei Antice, unde serveau ca simbol al iubirii și al fertilității. Ulterior au fost folosite în medicina populară, iar în prezent sunt printre cele mai îndrăgite fructe ale toamnei.
Ce beneficii oferă consumul de gutui?
Gutuile sunt bogate în nutrienți
Ele conțin fibre, vitamine și minerale esențiale. Sunt bogate în vitamina C, vitamina B, fier, potasiu și magneziu.
Gutuile conțin antioxidanți puternici
Multe dintre beneficiile consumului de gutui pot fi atribuite aportului bogat de antioxidanți a fructelor. Antioxidanții reduc stresul metabolic și scad inflamațiile. Unele cercetări sugerează că unii antioxidanți din gutui reduc inflamația și te protejează împotriva bolilor cronice precum bolile de inimă.
Gutuile pot ajuta la gestionarea grețurilor din timpul sarcinii
Unele dintre cele mai comune simptome la începutul sarcinii sunt greața și vărsăturile. Există cercetări care indică faptul că gutuile pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.
► Citește și: Laura Cosoi, despre rețetele pentru o imunitate puternică
Un studiu efectuat pe 76 de femei însărcinate a remarcat că 15 ml de sirop de gutui a fost semnificativ mai eficient decât 20 mg de vitamina B6, folosită în reducerea greței din sarcină.
Gutuile pot ameliora probleme digestive
Gutuile au fost folosite de mult timp în medicina populară pentru a trata o varietate de tulburări digestive.
Cercetări recente sugerează că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor legate de bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă.
► Citește și: Brioşe cu pere, gutui şi mac
Gutuile pot reduce refluxul gastroesofagian
Mai multe studii sugerează că siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD).
Un studiu efectuat pe 80 de copii cu reflux gastroesofagian a constatat că suplimentarea zilnică cu sirop de gutui a fost la fel de eficientă ca și medicamentele care sunt utilizate în mod tradițional pentru a atenua simptomele acestei afecțiuni.
Într-un studiu efectuat pe 137 de femei însărcinate, o doză de 10 mg de sirop de gutui luată după masă s-a dovedit, de asemenea, a fi la fel de eficientă ca și medicamentele tradiționale în ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian.
► Citește și: Imunizarea de toamnă. Fructe și legume recomandate prichindeilor
Gutuile pot susține o funcție imunitară adecvată
O singură gutuie conține 15% vitamina C, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos și funcțional. O gutuie oferă, de asemenea, 6-8% din recomandarea zilnică pentru fibre. Aportul adecvat de fibre sprijină bacteriile sănătoase care trăiesc în tractul digestiv, cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom intestinal.