A început deja goana după cadouri și după... brazi! Căci fiecare își dorește unul de poveste! Cum alegi cel mai frumos exemplar natural, care să nu se usuce prea repede și care să împrăștie miros de conifere în întreaga casă? Descoperă în articol 5 recomandări care te pot ajuta să faci alegerea potrivită!
Dacă și anul acesta optezi pentru un brad natural înseamnă că deja ai început să te interesezi de oferte. Înainte însă de a merge la cumpărături, ține cont de câteva recomandări care te pot ajuta să faci alegerea perfectă. Cu siguranță îți dorești să ai un brad de Crăciun ca în povești, nu?! Să fie mare, bogat, verde și să miroasă puternic a cetină.
Iată de ce anume trebuie să ții cont:
1. Măsoară… bine!
Înainte de a pleca la cumpărături, măsoară spaţiul unde dorești să poziţionezi bradul, pentru că dimensiunea acestuia poate fi greu de estimat. Ține cont și de faptul că suportul ar putea adăuga până la 15 cm în înălţime. În plus, contează și cât de înalt este ornamentul pe care îl vei pune în vârful bradului.
2. Nu uita de... metru!
Cel mai la îndemână este ruleta de măsurat, care nu trebuie să-ți lipsească din buzunar, tocmai pentru a evita cumpărarea unui brad cu 20 de cm mai înalt decât ai tu nevoie sau cu un trunchi mai gros decât "prevede" suportul tău.
►Citește și Un Crăciun în stil scandinav. Decorațiuni de poveste
3. Ce tip de brad ar trebui să alegi?
Oferta de pe piaţă este una extrem de generoasă! Iată ce tipuri de brazi eexistă la noi în comerţ:
- Bradul argintiu - rezistent la secetă, căldură, fum şi praf. Tocmai de aceea este un arbore ornamental foarte uşor de întretinut. În principiu, bradul argintiu are avantajul că poate fi ţinut în grădină sau în ghiveci, ani la rândul, iar astfel economisiţi o sumă importantă. Mai ales că prețul de achiziție este destul de mare.
- Bradul românesc - puţine crengi, însă are un miros specific foarte puternic. Pentru ca acest miros să se menţină o vreme cât mai îndelungată, este recomandat ca încăperea în care este ţinut, să fie bine aerisită zilnic, iar o data la cateva zile, bradul să fie pulverizat cu puţină apă. Iar prețul este și mai accesibil față de tipurile din import.
- Molidul - o specie de pom de Crăciun care se vinde de obicei în pieţele româneşti sub denumirea de brad. Face parte tot din specia de conifere, însă acesta este mai ieftin decât un brad şi se usucă mult mai repede. După doar câteva zile de stat în casă, molidului încep să îi cadă acele şi să se îngălbenească uşor. Tocmai de aceea este și mai ieftin.
4. Alege un brad proaspăt tăiat
Mulți brazi au fost deja tăiați de mai bine de o lună, alții – de curând. Iar dacă vrei ca exemplarul tău să reziste cât mai mult, uită-te după un brad care a fost proaspăt tăiat. Cum îl recunoști? Are acele luminoase, strălucitoare - nu maronii sau uscate. De asemenea, încercă să-i scuturi ramurile: în cazul în care o mulţime de ace se desprind, este clar că nu este cea mai bună alegere.
►Citește și 11 idei originale de a împodobi bradul de Crăciun
5. Ține cont de spațiul dintre ramuri
Un brad de Crăciun arată mai bine dacă ornamentele atârnă cât mai drept de crengile sale. Însă foarte multe specii de brad extrem de apreciate, mai ales cele din import, au crengi dese si stufoase, astfel încât ornamentele mai degrabă stau culcate pe ramurile dese, fără să aibă loc de "desfășurare". Așa că ar fi bine să faci un inventar al decorațiunilor pe care vrei să le folosești anul acesta și să alegi un brad potrivit.
Și nu uita să-l implici și pe prichindelul tău în aleerea brăduțului! Spor la cumpărături!