Sari la conținut

Influențează sexul copilului comportamentul violent al tatălui, în familie? Ce spun studiile

Zilele trecute am fost la cinema, unde am văzut filmul Totul se termină cu noi – un film care explorează teme complexe de iubire, abuz domestic și vindecare, un film care a stors lacrimi din ochii mei (și nu numai). M-am așteptat, sinceră să fiu, la un film de dragoste, iar titlul m-a făcut să cred, complet eronat, că Totul se termină cu noi transmite ideea tot răul din jur dispare, atunci când noi doi, suflete pereche, ne întâlnim. Complet eronat, după cum spuneam, și asta pentru că titlul în sine reflectă momentul crucial din viața personajului principal, Lily Bloom, în care decide că trebuie să divorțeze de soțul ei și, implicit, de tatăl copilului ei, pentru ca abuzul și ciclul de violență să se oprească cu ea, pentru binele fiicei ei și, implicit, al generațiilor viitoare.

În esență, „totul se termină cu noi” înseamnă că Lily hotărăște să pună capăt unui tipar de abuz pe care îl observase și în propria familie, asigurându-se că fiica ei nu va crește într-un mediu toxic.

Citește și Violența domestică poate să ucidă și chiar ucide

Extrem de emoționantă și de dureroasă mi s-a părut scena de sfârșit în care Lili, cu fetița nou născută în brațe, își întreabă soțul (violent) dacă el ar încuraja-o pe fiica lui să rămână într-o relație în care este abuzată, așa cum el procedează cu mama ei, iar el a răspuns, cu ochii în lacrimi, că i-ar spune să fugă cât mai departe. De unde a venit și întrebarea mea: dacă Lili ar fi ținut în brațe un băiețel, ce ar fi răspuns tatăl? S-ar fi identificat atât de bine cu durerea victimei, așa cum a făcut-o prin propria fiică?

Influențează sexul copilului comportamentul violent al tatălui, în familie? Ce spun studiile

Comportamentul violent în familie

Comportamentul violent în familie este un fenomen complex, influențat de o multitudine de factori, precum contextul social, relațiile între membrii familiei și presiunile economice sau culturale. Întrebarea dacă sexul copilului are un impact asupra acestui comportament este un subiect care a generat mai multe studii și discuții, însă concluziile nu sunt întotdeauna clare. Ce se știe, însă, este că prezența copiilor poate modifica dinamica familială, iar stereotipurile de gen joacă un rol semnificativ.

Stereotipurile de gen și violența domestică

Unul dintre factorii care poate contribui la violența domestică este legat de stereotipurile de gen și așteptările culturale privind masculinitatea. Studiile sugerează că, în unele culturi, tații pot deveni mai agresivi în prezența băieților, ceea ce reflectă presiunile sociale pentru a-și afirma puterea și autoritatea. Aceasta poate duce la o dinamică mai tensionată în familie, dar nu sexul copilului este cel care declanșează comportamentul, ci normele sociale care influențează percepțiile asupra rolului de tată.

Pe de altă parte, în familiile în care inegalitatea de gen este puternic prezentă, riscul de abuz și neglijență crește semnificativ. Cercetările publicate în Journal of Family Violence au arătat că inegalitatea de gen la nivel de societate este asociată cu un risc mai mare de abuz în familie, atât fizic, cât și emoțional. Aceasta este valabilă indiferent de sexul copilului, sugerând că violența este mai degrabă o consecință a dinamicilor de putere și a normelor sociale, decât a caracteristicilor individuale ale copiilor

Impactul sexului copilului asupra dinamicii familiale

Deși nu există dovezi clare că sexul copilului influențează în mod direct apariția violenței în familie, studiile sugerează că relațiile între părinți și copii pot fi influențate de așteptările sociale privind rolurile de gen. În familiile cu băieți, părinții (în special tații) pot simți presiunea de a adopta un comportament mai autoritar, ceea ce ar putea escalada tensiunile. În schimb, în familiile cu fete, violența poate fi influențată de alte tipuri de presiuni, precum protecția excesivă sau stresul legat de securitatea viitorului fiicei.

Efectele expunerii la violență asupra copiilor

Indiferent de sexul copilului, expunerea la violență domestică are efecte devastatoare pe termen lung. Copiii care cresc în medii abuzive pot dezvolta probleme emoționale și comportamentale, cum ar fi anxietatea, agresivitatea, dificultățile de relaționare și stima de sine scăzută. De asemenea, există o probabilitate crescută ca băieții care au fost expuși la violență să devină ei înșiși abuzatori în relațiile viitoare, în timp ce fetele din medii abuzive pot fi mai vulnerabile la a intra în relații abuzive la vârsta adultă. Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!