Sari la conținut

Îngrijirea nepoților poate preveni demența și Alzheimer-ul bunicilor? Iată ce spun studiile

Fără îndoială, copilăria este despre timpul micuților petrecut cu bunicii. Relația dintre bunici și nepoți are avantaje atât pentru cei mici, cât și pentru vârstnici.

Îngrijirea nepoților ajută la prevenirea apariției unora dintre bolile tipice ale bătrâneții, cum ar fi demența și Alzheimer-ul.

Studiul științific care a revoluționat lumea

Un studiu recent a descoperit că îngrijirea nepoților ar putea preveni declinul cognitiv la persoanele vârstnice care au nepoți. Potrivit studiului, persoanele în vârstă, care își îngrijesc nepoții, rămân activi pe o perioadă lungă de timp. Îngrijirea nepoților activează diverse procese mentale, pe lângă depunerea unui efort fizic în plus care să îi mențină în formă pe bunici.

► Citește și: Studiile arată că bunicile sunt mai apropiate de nepoți, decât de proprii lor copii

Acest lucru se datorează faptului că anumite jocuri necesită activitate fizică, cum ar fi alergarea, în timp ce multe altele implică o anumită activitate mentală din partea adultului, pentru a urma instrucțiuni specifice. Cu toate acestea, părinții nu ar trebui să abuzeze de acest lucru, deoarece această activitate trebuie făcută cu moderație.

Desigur, îngrijirea nepoților este o activitate extrem de solicitantă pentru bunici, motiv pentru care cercetătorii au subliniat că mai mult de 5 zile pe săptămână le-ar putea afecta persoanelor vârstnice, provocându-le oboseală și dureri.

► Citește și: Beneficiile vacanțelor petrecute la țară, cu bunicii

Cercetarea a arătat că, atât bunicii, cât și copiii beneficiază reciproc de petrecut timp împreună: micuții primesc îngrijire și educație, în timp ce bunicii rămân activi mai mult timp.

De fapt, bunicii, prin îngrijirea nepoților lor, pot preveni atât declinul cognitiv, cât și bolile cronice legate de afecțiunile vârstei, precum Alzheimer sau demența. Asta pentru că, în acest fel, bunicii reușesc să-și mențină mintea limpede.

► Citește și: 12 momente în care bunicii demonstrează că sunt cei mai buni oameni din lume

Pentru a se ajunge la această concluzie, au fost analizate 186 de femei australiene cu vârste cuprinse între 57 și 68 de ani.

Din totalul femeilor studiate, 120 au spus că își petrec cel puțin o zi îngrijindu-și nepoții. În mod surprinzător, tocmai acest grup a fost cel mai capabil să rezolve cel mai bine testele la care participanții au fost supuși.

În consecință, copiii devin o sursă de satisfacție pentru bunici, atâta timp cât bunicii nu sunt supuși unui stres parental puternic. Prin urmare, adultul eliberează endorfine, se simte util, iar creierul lui rămâne activ.

► Citește și: 11 fotografii care dovedesc că familia este o adevărată binecuvântare

Este nevoie de moderație pentru îngrijirea nepoților

Cu toate acestea, studiul susține că, pentru ca beneficiile să fie optime, este recomandat ca îngrijirea nepoților să fie moderată. În caz contrar, ar putea duce la uzură fizică și la stres pentru persoanele în vârstă.

Raportul a dezvăluit că, acele bunici care au declarat că au grijă de nepoții lor mai mult de cinci zile pe săptămână, s-au descurcat mai puțin bine la testele pentru evaluarea memoriei.

► Citește și: Un fotograf ne arată că nu există loc mai confortabil pentru copii decât în brațele bunicii

Beneficiile relației dintre bunici și nepoți

Bunicii își lasă amprenta în copilăria nepoților lor și joacă un rol fundamental în nucleul familiei. Fără ajutorul și dedicarea bunicilor, părinții și copiii nu ar mai putea beneficia de sprijinul vital al bunicilor.

Tot știința a demonstrat că micuții care cresc cu bunicii lor prin preajmă sunt mai fericiți, datorită dragostei și atenției pe care o primesc de la ei.

► Citește și: Fericiți copiii cu bunici la țară!

Așadar, trebuie să prețuim mai mult prezența buncilor în viețile noastre, pentru că, fericiți și norocoși sunt copiii care încă mai au bunici!

► Citește și: Lăsați copiii la bunici. Ei nu știu ce e între voi.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!