Sari la conținut

Legatura emotionala intre copil si parinte

Legatura emotionala intre copil si parinte este manifestarea concreta a dragostei parintilor pentru copil. Este o certitudine faptul ca modul de viata modern duce la o anumita indepartare emotionala intre parinti si copiii lor. Tata munceste zi lumina, mama nu mai dovedeste, iar legatura emotionala intre copil si parinte este transferata contra cost bonei sau, in cazul fericit, bunicilor.

Legatura emotionala intre copil si parinte se reduce la o scurta intalnire seara intre copil si parinti. primii sunt rupti de oboseala, copilul somnoros. Toata lumea merge repede la culcare iar a doua zi totul este reluat de la capat. In final parintii constata ca juniorul este mai legat sufleteste de bona si de bunica, iar cand nu o sa mai aiba nevoie de ele, parintii vor avea alaturi un copil pe care nu-l cunosc, desi este carne din carnea lor!

Oare ce-i de facut?

►Spune-i ca-l iubesti. Spune-i cu acel glas cald si sincer, de care bona nu este in stare niciodata si care il asigura ca este ocrotit de tine, parinte, tot timpul, ca stii totul despre el si ca in tine are cel mai bun si sigur prieten.

►Asculta-l. Daca cel mic a ascultat cu placere povestile bunicii, va fi fericit sa-ti spuna si tine, parintele lui, povestile sale. Sunt aceleasi pe care le-a auzit de la bunica, unde imaginatia lui si-a adus contributia. Nu-i refuza niciodata placerea de a fi ascultat.

►Priveste-l in ochi. Privirea poate spune mai mult decat vorba. Privindu-l drept in fata, va simti dragostea parinteasca, pentru ca nimeni altul nu-l priveste cu atata drag.

►Reformuleaza frazele si spune mai curand "da", decat "nu". Daca este restrictionat tot timpul, copilul va cauta mai curand sa te evite, decat sa te intrebe. Cu cat esti mai des de acord cu el, cu atat te va simti mai aproape.

►Arata-i lucruri noi. Copilul investigheaza tot timpul si are nevoie sa vada ceva nou. Altfel se plictiseste. Fii atent: imediat ce a aflat acest ceva nou, el ar putea cauta sa-l aduca la cunostinta si altor copii. Inseamna ca a cuplat pefect.

►Invata-l sa-ti spuna "te rog" si "multumesc". Cum? Foarte simplu, spunandu-i la randul tau tot "te rog" si "multumesc" pentru toate gesturile lui si pentru toate cererile tale.

►Razi cand rade copilul tau. Rasul este contagios, copilul simte acest lucru si-l va bucura nespus sa constate ca te lasi contaminat de el.

►Recunoaste-ti greseala. Daca ai gresit, spune-i franc: "Am gresit! Imi pare rau". Poti sa-i ceri si scuze. Va invata sa procedeze si el la fel.

►Fa-l sa te simta un parinte prosper si fericit. Este o mare satisfactie pentru cel ocrotit sa-l stie fericit pe ocrotitorul sau.

►Invata-l sa fie prudent, nu fricos. Explica-i diferenta intre prudenta si frica. Ofera-i exemple cu prudenti si fricosi.

►Asuma-ti greselile lui in plublic. Nu-l certa pentru ca a spart geamul. Exprima-ti regretul ca tu i-ai dat pe mana mingea cu care l-a spart sau ca nu l-ai supravegheat sau ca nu l-ai invatat.

►Arata-i totdeauna ca lucrurile nu conteaza, ci numai oamenii. Va simti ca, pentru tine, el conteaza mai mult decat orice altceva. Nu poate fi o satisfactie mai mare pentru copil, in raport cu parintele sau.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!