(2) In formarea personalitatii sale, precum si pentru instituirea unui mod de viata independent, copilul are dreptul la asistenta pentru educatie in cadrul familiei sale, evitand situatiile ce i-ar putea ameninta dezvoltarea si integrarea sociala.
(2) Copilul care se casatoreste in conditiile legii dobandeste prin actul casatoriei capacitate deplina de exercitiu.
(2) Copilul este inregistrat imediat dupa nasterea sa, in conditiile legii, si are de la aceasta data dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, in masura in care este posibil, dreptul de a-si cunoaste parintii si de a fi crescut de acestia.
(2) Masurile de disciplina scolara nu pot fi stabilite decat in acord cu respectarea demnitatii copilului, nefiind premise pedepsele fizice ori acelea care afecteaza dezvoltarea fizica, psihica sau emotionala a copilului.
Art. 12 (1) Copilul are dreptul la servicii medicale si de recuperare gratuite, adecvate starii sale de sanatate.
(2) Nici un copil nu poate fi lipsit in tot sau in parte de dreptul de a avea acces la aceste servicii.
Art. 13 Copilul are dreptul la protectie sociala.
Art. 14 (1) Copiii cu nevoi speciale au dreptul la ingrijire speciala care sa asigure atat dezvoltarea fizica si psihica a acestora cat si dezvoltarea personalitatii lor.
(2) Copilul are dreptul la protectie impotriva efectelor daunatoare ale mediului ambiant sau social, precum si impotriva substantelor nocive pentru sanatatea copilului.
(3) Copilul are dreptul la respectarea demnitatii sale umane, la protectie impotriva violentei fizice, sexuale sau abuzului emotional, a neglijarii si a incalcarii intimitatii sale.
(4) Copilul are dreptul sa participe la activitatile publice corespunzatoare varstei sale, sa contribuie la extinderea cunostintelor sale prin intermediul surselor ce nu promoveaza violenta si sa pastreze valorile limbii si culturii romane si ale limbii si culturii de provenienta, dupa caz.
Art. 15 Fiecare copil, potrivit varstei sale, starii de sanatate, gradului de maturitate, precum si in raport cu necesitatile sale specifice, are dreptul la:
a) ingrijire completa pentru asigurarea stabilitatii si sigurantei emotionale, a unei educatii potrivite, luand in considerare nationalitatea copilului, originea sa etnica si religioasa;
b) alegerea, exprimarea si exercitarea libera a opiniilor sale religioase.
Art. 16 (1) Copilul poate fi separat de familia sa naturala sau extinsa numai daca aceasta corespunde intereselor sale, in cazurile si in conformitate cu procedurile legale.
(2) Copilul nu va fi separat de familia sa daca aceasta se datoreaza exclusiv existentei unui pericol cu caracter material.(3) Copilul are dreptul sa-si cunoasca originea si sa mentina relatii cu familia sa naturala.
(4) Copilul are dreptul sa mentina relatii cu ambii parinti, chiar daca acestia locuiesc in tari diferite.
Art. 17 (1) Copilul are dreptul sa-si exprime liber opinia, precum si sa fie informat cu privire la drepturile sale si la modalitatile de exercitare a acestora.
(2) Copilul capabil de discernamant are dreptul sa fie ascultat, in orice procedura judiciara sau administrativa care-l priveste, fie direct, fie prin intermediul reprezentantului sau ales sau desemnat.(3) Copilul capabil de discernamant are dreptul sa depuna plangeri in orice chestiune care-l afecteaza fie in nume propriu, fie prin intermediul reprezentantului legal
(4) Copilul care a implinit varsta de 10 ani este prezumat a avea discernamant, pana la proba contrarie.
Art. 18 (1) Fiecare copil pentru care s-a luat o masura de protectie are urmatoarele drepturi:
a) de a fi informat si consultat, potrivit varstei si gradului sau de maturitate, cu privire la masura de protectie,
b) de a solicita schimbarea masurii de protectie, precum si plasarea lui impreuna cu fratii sau surorile sale;
c) verificarea periodica a masurii de protectie si a oricaror altor imprejurari legate de aceasta;
d) de a primi sprijin de la persoanele fizice sau juridice in a caror ingrijire se afla, in vederea intoarcerii lui in mediul sau familial;
e) de a initia procesul de intoarcere in mediul sau familial;
f) de a-si mentine relatiile sale personale;
g) asistenta de specialitate ulterior incetarii masurii de protectie.
(2) Daca exercitarea dreptului prevazut la litera f, alin. 1, are influenta negativa asupra dezvoltarii copilului, acest drept poate fi limitat, revocat sau suspendat, potrivit prevederilor legii.
Art. 19 (1) In vederea asigurarii unei educatii si ingrijiri corespunzatoare, copilul are obligatia sa coopereze cu parintii sau reprezentantii sai legali, precum si cu persoana fizica sau juridical in ingrijirea careia se afla;
(2) Copilul are obligatia sa-si indeplineasca responsabilitatile educationale potrivit abilitatilor sale;
(3) Copilul are obligatia de a duce un mod de viata in conformitate cu normele de convietuire sociala;
(4) In baza prezentei legi, regulamentele persoanelor juridice care desfasoara activitati de protectie a copilului vor specifica regulile pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor de catre copii, in conformitate cu varsta, sanatatea si gradul de maturitate al acestora;
(5) Aceste regulamente vor fi expuse intr-un loc vizibil astfel incat sa permita accesul copiilor si informarea lor adecvata.