Noi, mamele, putem face multe lucruri în același timp. În fapt, foaarte multe lucruri! Iar tăticii spun că suntem pur și simplu mame, de aceea putem. Noi învățăm să hrănim copilul la piept, în timp ce gătim, pentru că nu îl putem lăsa să plângă de foame. Învățăm să facem duș, în timp ce distrăm copilul pentru că și șamponul uscat are limitele lui. Învățăm să răspundem la e-mailuri cu o singură mână, în timp ce cu cealălaltă hrănim copilul și ne mai și aplecăm să îi putem șoseta căzută, pentru că... nu avem de ales!
Știm că multitaskingul este o superputere pe care numai mamele o au, iar mass-media o spune adesea. Numai că un studiu publicat în Plus One ne arată contrariul: între creierul bărbaților și al femeilor nu există nicio diferență, în ceea ce privește capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp.
Deci, mamele nu sunt mai bune la multitasking. Ele doar fac mai mult decât oricine altcineva.
Mai mult, cercetarea State of Motherhood arată că, pe lângă serviciul full time, mamele muncesc extrem de mult și acasă (bine, nu că ar fi fost nevoie de cercetări, să știm acest lucru). În cadrul studiului, s-a dovedit că peste 60 % dintre mame se ocupă de majoritatea treburilor casnice, astfel că nu le rămâne nici măcar o oră zilnic pentru propria persoană.
De ce s-a ajuns aici? Tot susținând că mamele sunt multitasking de la natură, a părut cumva de la sine înțeles că numai ele pot și, deci, numai ele trebuie să facă.
Peste 85 % dintre mame simt că societatea nu le susține. „Pot fi multitasking, deci să facă, nu au nevoie de susținerea noastră”.
Într-un studiu apărut în 2011, s-a arătat nu doar că mamele muncesc cu 10 ore pe săptămână mai mult decât tații, ci și că munca pe care o fac mamele este mai intensă și mai stresantă decât munca bărbaților.
Acasă, mamele tind să facă mai multe lucruri pentru gospodărie și pentru copii, în timp ce tații găsesc orice altceva de făcut: să vorbească cu o a treia persoană, să se îngrijească de propria persoană etc. Ceea ce înseamnă că multitaskingul mamelor este mult mai stresant și mai consumator de energie decât al taților, susține Shira Offer, autorul studiului.