Nu știm cum sunt toate mamele, dar ne uităm în jur și bună parte dintre noi resimțim o presiune și vină imensă, în perioada sărbătorilor de iarnă. Că e vorba despre faptul că masa noastră nu este atât de bogată, de arătoasă și de sănătoasă precum vedem la televizor sau pe internet, că ai noștri copii se ceartă adesea și simțim că am dat greș, ca părinți, că darurile pregătite de noi sunt insuficiente sau că familia noastră nu este atât de fericită ca cele de pe Instagram... – toate acestea ne apasă și ne fac să ne întrebăm: cu ce am greșit? Ce puteam face mai bine? De ce nu am făcut mai bine?
Citește și Eu sunt Moș Crăciun, spiridușul și magia sărbătorilor de iarnă
Ei bine, avem o veste: sărbătorile nimănui nu sunt perfecte! De fapt, nu sunt perfecte ca pe Instagram sau ca în imaginația noastră, dar sunt perfecte pentru că văd și se bucură de lucrurile bune care există. În realitate, mulți, foarte mulți dintre cei din jurul nostru au probleme de sănătate, alții se roagă să vină mai repede ziua de 15 ianuarie, că deja au rămas fără resurse financiare și habar n-au cum vor răzbi până atunci, în alte familii sunt tensiuni extrem de puternice și lista poate continua la nesfârșit, exact ca listele de cadouri făcute de micuții noștri.
Citește și Nu mai trăiți Sărbătorile în competiție cu cei de lângă voi!
Ce putem face noi?
Să ne bucurăm de tot ceea ce avem! Știu, sunt clișeic, dar haideți să punem pe o listă toate lucrurile pentru care suntem recunoscători și despre care avem impresia că ni se cuvin: casa în care stăm, căldura, pacea din țară, oamenii dragi de lângă noi... Haideți să ne uităm la partea plină, măcar în primele 3 minute de când deschidem ochii, dimineață. Ba chiar putem face o listă cu toate acestea, o citim dimineața, dăm voie emoțiilor pozitive să intre în corpul nostru și să vedeți ce bine e!
Să lăsăm presiunea deoparte! – Nu se va bucura copilul de cadouri? Nu este nimic, poate se bucură la anul! Ai cumpărat ce ai crezut tu că este mai bine și, până la urmă, asta e, uneori mai trăim și dezamăgiri. Soțul vrea să plece de acasă? Sună teribil de greu, știu, dar poate după suferință ceva mai bun ți se pregătește; sau poate se va întoarce și relația va fi mult mai bună. Mâncarea ta este una obișnuită, nu arată ca cea de pe Instagram? Foarte bine! E bine că ai avut ce pune pe masă și trăiești și te poți bucura de acest Crăciun.
Să ne lăsăm să fim vulnerabile – Să spunem că am obosit, că atât putem oferi momentan, să plângem, dacă asta simțim să facem, să ne lăsăm ajutate, dacă se oferă cineva; dacă nu – atât am putut, atât am făcut!
Citește și Ce își dorește să audă orice mamă în perioada sărbătorilor de iarnă?