La primul copil, spaimele parintilor sunt uriase. Acestia au o gramada de intrebari si isi fac sute de probleme legate de copilul lor. Parintii ajung uneori la adevarate obsesii privind sanatatea copilului si capacitatea lor de a se se descuraca in cresterea si ingrijirea acestuia.
Iata marile spaime ale proaspetilor parinti.
Voi fi in masura sa-mi protejez copilul? Pentru proaspetii parinti lumea devine dintr-o data un loc cumplit de rau, plin de pericole si necunoscut. Nimic nu mai este sigur, nimic nu mai este cert. Tot ce este in jur reprezinta un potential pericol si o sursa de teama pentru parinti. Partea buna este ca nu-i asa, partea rea este ca aceast sentiment nu mai trece niciodata.
Este copilul meu "normal". Nu exista parinte care sa nu-si fi pus aceasta intrebare si care sa nu caute raspunsuri si certitudini. Peste 90% dintre copii sunt normali, iar variatiile in dezvoltarea lor inseamna ca fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare. Dar, parintii care au primul lor copil nu pot intelege asta!
Manaca suficient. Aceasta este a treia mare teama a parintilor. Si ea, de cele mai multe ori nejustificata. O parte a problemei vine din faptul ca in cazul copiilor alaptati nimeni nu poate sa stie exact cat a mancat acesta. Proba cantarului pentru parintii panicati si exagerati poate fi o solutie. Dar daca copilul are un ritm normal de crestere in greutate, totul este in cea mai buna regula.
Copilul plange prea mult, deci are o problema! Multi parinti sunt uluiti de cat de mult poate plange un copil. Plansul exagerat poate sa fie semnul unei probleme, dar de cele mai multe ori este doar un mod de exprimare. Plansul este un comportament perfect normal pentru sugari si atata timp cat copilul arata bine plansul nu-i face rau si nici nu transmite ca ar avea vreo problema.
Copilul doarme prea mult. Aici este un cerc vicios. Daca doarme prea mult, mamele vor intra in panica pentru ca nu mananca suficient, daca nu doarme atunci este o alta problema... In fapt copilul nou-nascut are un ritm al lui de somn-hrana. Uneori acesta poate sa fie identic mai multe zile, alteori poate varia de la o zi la alta fara ca asta sa fie o problema.
Voi putea sa-mi cresc copilul? Asta este o teama a tuturor parintilor. Daca nu te poti impaca cu acest gand, poti lua cateva masuri de siguranta care sa-l puna la adapost. O polita de asigurare de viata, bani pusi deoparte pentru copil. Dar viata ne arata ca, de cele mai multe ori, reusim sa crestem copii sanatosi, frumosi, reusim sa-i educam si sa-i punem pe picioarele lor. Cu toate acestea teama, care incolteste in inima parintilor inainte de venirea copilului pe lume, ramane si dupa ce acesta se casatoreste....