Ca parinti vrem sa dam tot ce avem mai bun pentru copii, nu exista indoiala in aceasta privinta. Adesea insa multitudinea de cerinte ne asalteaza atat de tare incat nu reusim sa le facem fata. Si atunci ne simtim vinovati si abatuti si ne intrebam daca nu cumva copiii nostri vor avea de suferit din cauza noastra si nu am dat-o in bara in cel mai important lucru pe care il avem de facut in viata.
Sa stiti ca si eu m-am simtit astfel de nenumarate ori. Si inca o fac, din motive care mai de care mai absurde. Sunt sigur ca daca i-as intreba pe copii i-ar pufni si pe ei rasul, desi este ceva ce ii priveste in mod direct.
Este in regula daca nu reusesti sa:
1. Ii duci pe copii la o suta de milioane de activitati si cursuri. Este posibil ca ei nici sa nu se dea in vant dupa asa ceva si sa aprecieze mult mai mult o ora de joaca libera in parc.
2. Gatesti mancaruri sofisticate. Te inteleg perfect daca nu vrei sa stai o gramada de timp izolata in bucatarie pentru a face de fiecare data altceva si cat mai elaborat. Pana la urma mancam ca sa traim si nu invers. Lasa oalele si mergi la joaca relaxata.
3. Devorezi cartile despre cresterea copiilor sau sa mergi la cursuri de asa ceva. Ai incredere in bunul tau simt si in gandirea ta si uita de ele. Citeste altceva, ce iti place tie.
4. Ai un grup larg de mamici prietene cu care sa schimbi impresii in timp ce copiii se joaca impreuna. Copiii tai vor creste si isi vor face proprii lor prieteni, independent de tine.
5. Faci o petrecere grandioasa pentru ziua lor de nastere. Vor fi la fel de fericiti daca au alaturi cateva persoane care ii iubesc si isi fac programul dupa plac.
6. Faceti vacante scumpe. Copiii se vor bucura de orice fel de vacanta daca sunteti impreuna si mergeti intr-un loc nou. Asa ca relaxeaza-te, ia cortul in spinare si du-i la padure sau pe malul marii.
7. Ai un talent fantastic la pregatit tot felul de lucruri frumoase cu mainile, de la sandvisul de dimineata in forma de figurine pana la felicitari prezentabile de sarbatori. Cu siguranta ai alte talente care sa compenseze
8. Ai mereu disponibilitatea pentru discutii dificile. Pe copii ii mai poti duce si cu zaharelul, fara sa se faca gaura in cer. Mai ales cand te intreaba de zeci de ori pe zi: 'Nu-i asa ca noi nu o sa murim niciodata?'
9. Cumperi intotdeauna haine noi si fancy. Fericirea copilariei nu consta in cat de scosi din cutie arata. Poti lua si haine mai putin scumpe (dar sanatoase) sau sa le treci de la un copil la altul.
10. Ii scoti intr-o zi din casa, unde prefera sa stea asa, in pijamale, toata ziua. Uneori toti oamenii, fie ei mari sau mici, mai vor sa uite de program sau obligatii.
Este in regula si daca, din cand in cand, uitati de regulile unui trai sanatos: mananca o acadea in parc, se face 12 noaptea si tot nu vrea sa se culce, a jucat ceva pe calculator timp de 2 ore, nu vrea sa se duca intr-o zi la gradinita etc. Nu totul trebuie sa fie perfect clipa de clipa. Ajunge si daca de cele mai multe ori, in cele mai importante privinte, lucrurile merg bine.
Articole relationate
Accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar. Cel puțin un copil a fost rănit
În județul Caraş Severin, un microbuz şcolar a fost implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi.
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Cum să gestionezi conflictele între frați fără să creezi rivalitate. Ce spune expertul Laura Markham
Rivalitatea între frați este o realitate în multe familii, însă modul în care părinții gestionează aceste conflicte poate face diferența între o relație...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu