Esti mama si toata lumea se invarte in jurul copiilor tai. Si este firesc sa fie asa. Esti preocupata de ceea ce fac, de ceea ce mananca, de felul in care se joaca, de locul in care se joaca, de scoala, de ce imbraca, de sanatatea si stabilitatea lor emotionala. Si inca multe altele.
Dar exista printre noi si copiii nostri, micii nefericiti. Mai putin imbracati, mai prost hraniti, mai tristi, mai singuri... Si nu se poate ca instinctul matern din tine sa nu reactioneze. Ce poti face? In primul rand, sa nu te prefaci ca nu vezi. Si apoi, in masura in care ai posibilitatea, sa intervii. Nu ma gandesc la o interventie in forta, ci la gesturi marunte, pentru ca gesturile marunte sunt cele care vor face lumea mai buna.
Ofera hainutele care au ramas mici copilului tau, unui alt copilas. Copiii cresc repede, nu apuca sa uzeze hainele, astfei incat, de lucrusoarele puiului tau se pot bucura si alti copii. Dar ai grija sa le alegi pe cele bune, sa le speli si sa le impachetezi frumos. Poti pune in pachet o jucarie si un biletel, pe care sa-l scrii impreuna cu puiul tau. Poti pune la punct pachetul impreuna cu cel mic. Prichindelul va invata de la tine, din astfel de gesturi, ca iubirea se imparte, dar ca pe el nu-l privezi de dragostea ta.
Nu arunca sacul cu jucarii vechi, de care strengarii tai nu mai au nevoie. Triaza-le, iar pe cele bune du-le la o casa de copii. Poti cumpara si un platou cu prajituri si, pe post de lectie de viata, poti merge insotita de copiii tai. Cheama-l la masa ta si pe copilul acela mai slabut si, evident, mai prost hranit. Du-i in parc, din cand in cand, o banana, un mar sau ceva bun de mancat.
Nu ezita sa intervii in favoarea unui copil, atunci cand acesta este in pericol. Se poate intampla si copilului tau.
Il poti lua cu tine in vacanta sau la sfarsit de saptamana pe copilul vecinilor, care nu a iesit din oras de cand s-a nascut. Efortul va fi minim, iti garantez, dar satisfactiile tale sufletesti, maxime. La fel poti face cand te duci la zoo sau la teatru. Gandeste-te ca parintii micutului nu au bani pentru astfel de activitati.
In masura in care poti, ia atitudine atunci cand vezi copii pusi sa cerseasca. De cele mai multe ori, sunt victimele parintilor sau ale unor retele de traficanti de carne vie. Anunta politia sau cere sfatul unor ONG-uri care au astfel de obiect de activitate. Oricum, nu da bani micilor cersetori, pentru ca nu le faci nici un serviciu. Ba chiar dimpotriva.
Invata-l pe micutul tau sa-si imparta jucariile cu copiii din parc. Este o lectie primara de generozitate.
Ofera sfaturi bune copiilor nazdravani. De cele mai multe ori, interventia unui adult necunoscut ii disciplineaza mai mult decat o pot face bunicii sau parintii lui.
Cu tact si foarte multa diplomatie, semnalizeaza parintilor unui copil orice situatie neplacuta in care le-ai vazut micutul. Fie in relatia cu bona, fie cu alti copii mai mari. Interventia ta poate insemna diferenta dintre bine si rau!
Copilul tau iti va urma exemplul si, in felul acesta, faci din el un om implicat, viu si atent la ce se intampla in jurul lui. Adica un om intreg!
Articole relationate
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
3 strategii pentru a-ți ajuta copilul să accepte pierderea la jocuri
Jocurile pot fi ocazii excelente pentru a-i ajuta pe copii să învețe lecții importante despre viață, inclusiv despre acceptarea înfrângerilor. Când pierde, copilul...
În loc de note, feedback constructiv: Cum sunt evaluați elevii în școlile din Finlanda
În timp ce multe sisteme educaționale din lume măsoară succesul elevilor prin note și scoruri, Finlanda alege o abordare radical diferită, axată pe dezvoltarea...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu