Infecția cu HPV, Human Papilloma Virus - virus responsabil pentru cea mai frecventă și mai răspândită infecție cu transmitere sexuală - a fost clasificat în ultimul raport al American Association for Cancer Research (AACR) ca al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume. Din fericire, aceasta poate fi prevenită și prin vaccinare, vaccinare care acum este mult mai la îndemâna femeilor din România.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura, de acum, vaccinul HPV, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%.
„De mâine, femeile au o nouă şansă împotriva cancerului de col uterin! Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele şi băieţii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces uşor la vaccinul HPV! Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%”, a scris Rafila pe pagina personală de Facebook.
„Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani!”, a mai scris ministrul Sănătăţii.
În prezent, există două metode de prevenție a bolilor provocate de infecția cu HPV. Prin screening și prin vaccinare. Specialiștii pot recomanda, de asemenea, realizarea unui test ADN HPV ca o măsură suplimentară de verificare a unui rezultat ușor anormal în cadrul testării Babeș Papanicolaou, pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare sau tratament.
Vaccinarea împotriva HPV este însă singura metodă de prevenție împotriva tuturor bolilor provocate de infecția cu HPV din serotipurile incluse în vaccin, nu doar cancerul de col uterin. Recomandarea de vaccinare HPV este adresată pre-adolescenților, cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, dat fiind că este de preferat ca aceasta să se facă înainte de debutul vieții sexuale, atunci când eficiența vaccinului este maximă.
Important de știut este că vaccinarea fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani este inclusă în Programul Național de Vaccinare, la categoria vaccinarea grupelor populaționale la risc. Conform acestuia, părinții ar trebui să adreseze o cerere medicului de familie, pentru a primi cele două doze de vaccin necesare.
În prezent, există trei tipuri de vaccinuri:
• HPV bivalent – protejează împotriva tulpinilor 16 și 18 (responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin)
• HPV tetravalent – eficient împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18 (oferă, în plus, protecție împotriva verucilor genitale)
• HPV nonavalent – asigură protecție împotriva genotipurilor 6, 11, cât și împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Acest vaccin poate proteja împotriva a aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de cancer anal provocate de infecția cu HPV, a 90% din cancerele vulvare, a 85% din cazurile de cancer vaginal și a 90% din cazurile de veruci genitale.
Articole relationate
Candida Albicans și recăderile: ce trebuie să știi
Candida Albicans este o ciupercă prezentă în mod natural în corpul uman, dar care, în anumite condiții, poate provoca infecții fungice neplăcute. Aceste infecții...
Dr. Craiu, după moartea unui copil din cauza tusei convulsive: „Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească cu copilul tău”
Săptămâna trecută, un bebeluș internat în stare gravă la „Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului” a pierdut lupta cu boala, după ce a...
Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat. Cu cine au rămas cei trei copii
Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat, după 19 ani de căsătorie. Deși încă din septembrie 2024 au apărut zvonuri referitoare la o posibilă separare, acum a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu