Să fii părinte nu este deloc ușor. Fie că vorbim despre a fi mamă, fie că ne referim la a fi tată, niciunul dintre roluri nu este cu nimic mai ușor decât celălalt. Cu toate că, într-adevăr, la prima vedere am fi tentați să credem că rolul unui tată în viața unei fete nu este la fel de semnificativ ca acela al mamelor, specialiștii ne contrazic. Și nu doar că ne contrazic, ci susțin contrariul: tații au impact mai puternic decât mamele, în viețile fiicelor, din anumite puncte de vedere. Curioase de ce? Și noi am fost, așa că iată ce am aflat:
Implicarea de la începuturi – Generațiile s-au schimbat, iar acum nu este deloc curios ca tații să aibă grijă de fetițele nou-născute: le hrănesc, le schimbă scutecele, le spală și le calmează durerile de burtică la fel de bine ca mamele, uneori chiar mai bine (și asta pentru că reușesc să fie mai relaxați și mai puțin stresați hormonal, decât proaspetele mămici). În tot acest timp, se formează o legătură foarte strânsă între tată și fetiță, legătură care va avea un impact major asupra viitorului fetei.
Importanța tatălui la nivel emoțional – Fetițele legate emoțional de tați prezintă un risc scăzut de a dezvolta anxietate și depresie, fiind mult mai pregătite să facă față stresului.
Importanța tatălui asupra încrederii în sine a fetiței – Implicarea tatălui în viața fetiței sale este crucială în dezoltarea unei stime de sine crescute și a unei imagini pozitive asupra propriei persoane. Cum poate face tatăl asta, concret? Încurajându-și verbal fiica, fiind prezent în viața ei, respectându-i sentimentele, ascultându-i gândurile și implicându-se în hobby-urile ei. În acest fel, tatăl își va ajuta copilul să scape de nesiguranță și să capete încredere în propriile forte.
Ce ar trebui să facă tații când o fată se apropie de vârsta pubertății sau după ce devine adolescentă
Cel mai bun lucru pe care un tată ce are o fată aflată la vârsta preadolescenței sau la adolescență este să-i demonstreze acesteia că îi pasă de ea, că poate avea încredere în el și că poate să-i povestească tot ceea ce i se întâmplă.
Acest lucru nu înseamnă că rolul mamei este diminuat, ei revenindu-i „misiunea" de a o lămuri pe fiică despre transformările fizice, despre cum ar trebui să se îmbrace și să se comporte, despre relațiile cu băieții etc..
Tații trebuie să fie însă cei care vor asigura climatul de siguranță, astfel încât fata să aibă pe deplin posibilitatea de a se analiza și de a începe să înțeleagă cum ar vrea să devină, precum și ce așteaptă de la cei ceilalți.
Influența tatălui asupra relațiilor de iubire pe care le va dezvolta fata, la maturitate – Studiile din domeniu au arătat, de-a lungul timpului, că o fată ce a avut parte de un tată puternic implicat în viața sa, nu numai că va deveni mai pricepută în a-și exprima dorințele și sentimentele, ci și în a stabili relații durabile. Aceste abilități sunt valabile și pentru relațiile pe care o fată le va avea cu viitorii ei parteneri.
Pentru ca un tată să o sprijine cât mai mult pe fiica sa în această direcție, este necesar să-i arate acesteia că îi respectă mama (chiar dacă îi este sau nu soție), că are sentimente reale față de ea. În plus, va trebui să aibă răbdare să-și asculte fiica, să o încurajeze, să nu o critice și să o ajute să ia deciziile cele mai potrivite.
De modul în care un tată va reuși să-i transmită fiicei sale aceste lucruri va depinde și felul în care aceasta va reuși să stabilească relații cât mai durabile, cu parteneri care să o respecte și să o iubească. a fetei.
► Citește și De ce au copiii nevoie de taţi, în vieţile lor. "Efectul patern" asupra copilului