Sari la conținut

Pedepsele în procente: Mamele își sancționează copiii mai des decât o fac tații

Un nou studiu realizat de cercetătorii britanici arată că mamele îşi pedepsesc copiii mai des decât o fac taţii. Poate și pentru faptul că femeile petrec mai mult timp cu cei mai mici membri ai familiei și trebuie să se impună în fața lor atunci când vine vorba despre ora de culcare, alimentație, teme și așa mai departe.

Daily Mail a publicat un articole despre rezultatele unui studiu realizat de VoucherCodesPro.co.uk, în urma căruia a reieșit că că mamele îşi pedepsesc copiii de până la 60% ori mai des decât taţii şi sunt nemulţumite de atitudinea relaxată pe care soţii lor o au când vine vorba de educaţia celor mici. Cercetarea a vizat 2,342 de părinţi, care au fost chestionaţi cu privire la metodele de disciplinare a copiilor. Expertul în parenting Jo Wiltshire susţine că adesea mămicile simt că micuţii le privesc ca pe „omul negru“, iar tată este cel amuzant şi drăguţ, şi dezvăluie câteva sfaturi pentru ca această situaţie să fie prevenită sau schimbată.

Care sunt acestea, mai precis? „În multe familii, mama simte că îi revin toate responsabilităţile educării unui copil – disciplinarea, monitorizarea temelor, predarea bunelor maniere, respectarea orei de culcare –, în timp ce tatăl vine de la muncă şi se joacă alături de cei mici, transformându-se astfel în părintele amuzant. Pentru mulţi bărbaţi a avea grijă de copii înseamnă a-i distra, ceea ce e grozav dacă s-ar implica şi în educaţia de zi cu zi. Indiferent de familie, este important ca adulţii să lucreze ca o echipă, să fie calmi, să formeze un front comun când vine vorba de disciplina copiilor şi să-şi împartă sarcinile părinteşti, inclusiv pe aceea de a fi din când în când «omul negru»“, explică expertul în parenting.

Însă nu este deloc ușor să cazi de acord, întotdeauna, cu partenerul tău de viață. Ce este de făcut în acest caz? Iată recomandările lui Jo Wiltshire:

Spune întotdeauna ce simți
Chiar dacă tatăl copiilor nu este de acord cu felul în care tu crezi că ar trebui disciplinați copiii, trebuie să fii pregătită să-i spui acestuia “Chiar cred că aşa este cel mai bine şi am nevoie ca tu să mă susţii, chiar dacă nu vezi lucrurile în acelaşi fel”.

Deciziile se iau întotdeauna atunci când sunteți calmi
O regulă perfect valabilă în orice domeniu, nu doar în ce privește creșterea copiilor. Nu ajungem niciodată să luăm cele mai bune decizii când suntem nervoşi. Încearcă să asculți cu calm părerea partenerului, fără a-l critica. Lucru valabil și pentru el.

Fără discuții și certuri în fața copiilor
Mulţi părinţi uită că discuţiile aprinse trebuie avute departe de cei mici, mai ales când acestea îi vizează. O ceartă în faţa celor mici nu face decât să-l oblige să-i ia apărarea unuia dintre voi.

►Citește și Parenting fără NU! Cum poți opri un copil din joacă fără să provoci o criză

Responsabilitățile se împart la doi!
Împreună cu tatăl copiilor stabilește anumite reguli cu care amândoi sunteţi de acord. Mai ales când viine vorba despre sancționările pe care le consideraţi potrivite pentru diferitele comportamente greşite ale celor mici.

►Citește și Împărțirea responsabilităților, între ceartă și soluții

Susținere reciprocă
Stabilește o regulă ca atunci când unul dintre părinte îl disciplinează pe cel mic, celălalt trebuie să-l susţină. Acest lucru oferă certitudinea că micuţul vă va vedea ca pe o echipă unită, nu va prefera mai mult pe unul dintre voi şi este mult mai puţin probabil să submineze autoritatea.

Ce fel de copilărie a avut partenerul tău de viață?
Mulţi dintre noi moştenim de la părinţi stilul în care vrem să ne educăm copii, aşa că este indicat să discuți cu partenerul despre modul în care a fost disciplinat, pentru a-ţi face o idee despre stilul pe care îl preferă.

Tu ce crezi despre recomandările lui Jo Wiltshire?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!