Indiferent de tehnologia folistă, frigiderul din bucătăria ta se poate transforma într-un adevărat focar de infecție, căci niciun alt obiect casnic nu adăpostește atât de mulți microbi. Nici măcar colacul toaletei! Pe lângă o igienă elementară, e bine să cunoști și alte lucruri legate de frigiderul tău, inclusiv recomandarea specialiștilor de a nu ține carnea crudă pe radtul de sus. De ce?
Deși pare un adăpost sigur pentru mâncare, frigiderul din bucătărie poate ascunde surprize neplăcute, conform rezultatelor unui nou studiu prezentat de Daily Mail. Astfel, această cercetare a dezvăluit că sertarele de legume din frigider pot conţine un nivel al bacteriilor de 750 de ori mai mare decât cel considerat sigur, cu potenţiali „ucigaşi”, precum E.Coli 0157, salmonela şi listeria, ascunşi în frigiderele noastre în proporţii mult mai mari decât se credea anterior.
Potrivit Agenţiei de Standard a Alimentelor, în Marea Britanie, în jur de un milion de persoane se îmbolnăvesc de boli cu origine alimentară în fiecare an. Dintre aceştia, doar 20.000 de persoane au primit tratament în spitale şi 500 au murit din cauza intoxicaţiei alimentare. De asemenea, aceste intoxicaţii alimentare costă economia engleză 1,5 miliarde de lire sterline pe an.
►Citește și 7 obiecte din casa despre care crezi ca sunt sigure. Dar nu sunt!
„Înţelegerea modului corect de depozitare a alimentelor este parte integrantă a prevenirii intoxicării alimentare în casa fiecăruia dintre noi”, a declarat pentru publicația amintită mai sus profesorul Tom Humphrey de la Institutul de Infecţii şi Sănătate Globală de la Universitatea Liverpool.
Deşi multe persoane cred că răcirea alimentelor omoară bacteriile, depozitarea lor în frigider nu face decât să încetinească rata de multiplicare a microbilor. Și mai există și bacterii a căror proces de multiplicare nu încetineşte deloc în frigider, şi de aceea sunt o sursă de intoxicare cu alimente. O astfel de bacterie este listeria, găsită de obicei în alimente precum brânză, carne, pateuri şi peşte afumat. Listeria poate creşte destul de repede la o temperatură între -1 grad Celsius şi până la 4 grade Celsius.
Intoxicarea cu bacteria listeria provoacă simptome asemănătoare gripei şi în cazuri rare, septicemie şi chiar meningită.
Recomandări pentru menținerea igienei în frigider
Menține temeperatura la o valoare constantă de 4 grade Celsius, închide uşa frigiderului cât mai repede şi nu pune mâncare caldă în frigider, deoarece acest lucru ridică temperatura internă din nou.
De asemenea, curăță frigiderul în mod constant, cel puţin o dată pe săptămână, folosind apă caldă şi dezinfectant.
Evoluţia tehnologică a dus la apariţia frigiderelor care au funcţie antibacteriană. Pereţii frigiderului sunt trataţi cu ioni de argint împotriva formării bacteriilor urât mirositoare. Însă chiar şi cu această funcţie, un frigider nu poate să-şi păstreze un miros plăcut dacă uiţi înăuntru alimente alterate timp de mai multe zile.
În astfel de situaţii, nu ezita să apelezi la o soluţie care, deşi pare învechită, este foarte eficientă: bicarbonatul. Acesta dă rezultate excelente, indiferent dacă ai un model de frigider mai nou sau unul mai vechi. Aşează câteva linguri de bicarbonat de sodiu într-un bol, pe care să-l introduci apoi în frigider. În câteva ore, vei avea surpriza să constaţi că mirosul neplăcut şi umezeala au dispărut. Bicarbonatul are proprietatea şi de a dezinfecta, astfel că poţi să adaugi o lingură din acest praf în puţină apă cu care ştergi frigiderul.
►Citește și Bicarbonatul de sodiu. 7 întrebuințări benefice pentru copii
De ce NU trebuie să pui carnea pe raftul de sus?
Conform profesorului Humphrey, citat de daily Mail, una din principalele cauze ale intoxicării alimentare este contaminarea încrucişată.
De exemplu, carnea crudă de pui, posibil contaminată cu bacteria camfilobacter, aşezată pe un raft deasupra unei salate. Astfel, în timp ce carnea este fiartă îndelung, acţiune ce omoară bacteria, salata contaminată în care s-a scurs carnea crudă se mănâncă aşa cum era.
Camfilobacter este una din principalele cauze de intoxicaţie alimentară în Marea Britanie, reprezintând 30% din toate cazurile. Simptomele includ crampe abdominale, febră şi diaree.
Regulă de aur în igiena frigiderului este aceea că toată carnea crudă trebuie să fie depozitată întotdeauna pe raftul de jos, iar alimentele ce se consumă crude trebuie ţinute separat de mâncarea procesată, gătită în casă sau de carnea crudă. Carnea de peşte este cea mai curată, însă se strică foarte repede.