Exista o gramada de articole despre cum sa ii pregatesti pe copiii mai mari pentru un frate mai mic. Si totusi, oricat de multe ai citi, va fi intotdeauna greau sa il pregatesti pe un copil sa devina fratele mai mare. Cand copiii au o varsta relativ mica pot prelucra mai greu conceptele care apar la pachet cu un frate mai mic.
Asta inseamna ca daca ai un copil de scoala primara sau unul mai mare, este posibil sa aiba nevoie de discursuri diferite cand vine vorba sa ii pregatesti pentru o sora sau un frate. Iata ce trebuie sa faci:
Adu-ti aminte ca nu mai este un bebelus. Asta inseamna ca ti se va parea foarte simplu sa vorbesti despre sarcina, nastere si alti copii, dar tine minte ei vor trata problemele conform varstei lor.
Intreaba-l des cum se simte. Este important sa il intrebi cum se simte in legatura cu un nou bebelus. Poate ca va avea intrebari la obiect legate de cum isi va trai viata – vor avea camere comune? Va veti schimba casa? Va schimba scoala? Astea sunt probleme importante pentru copiii mai mari. Este important sa stii ca deschizand discutia despre un nou copil este posibil sa auzi lucruri care nu iti vor face placere sau chiar te vor supara. „Nu vreau un frate!” Asta nu trebuie sa fie o decizie pe care sa o ia el si nici nu trebuie lasata spre dezbatere. Este insa important sa auzi ce vrea sa iti spuna si de ce. Aminteste-ti, este mult mai dificil sa isi inchipuie un bebelus in viata lui pana cand bebelusul apare cu adevarat.
Fii pregatita pentru discutii variate. Explicatiile pe care le folosesti pentru a le spune cum ai ramas insarcinata se schimba drastic pe masura ce copilul creste. Un copil de scoala elementara poate avea o idee tehnica despre ce se intampla, dar daca ai un adolescent sau un copil care a avut deja „marea discutie”, este la ciclu sau face ore de educatie sexuala, fii pregatita pentru intrebari explicite si invata-ti raspunsurile dinainte.
Relatia adolescent – bebelus. Ai putea fi surprinsa sa vezi ca, in cazul in care ai un copil adolescent, si va iesi la plimbare cu bebelusul, oamenii straini o/il vor intreba daca este copilul ei/lui. Asta poate avea un impact emotional major asupra copilului mai mare. Vorbeste cu el despre sentimentele lui si despre ce crede el despre asta.
Stii ce spun colegii lui de clasa? Nu ezita sa il intrebi despre ce se intampla in clasa. Unii copiii nu aud nici un cuvant in clasa, in timp ce altii sunt supusi unui tir de intrebari si altii sunt necajiti cu remarci nelalocul lor. Trebuie sa fii dispusa sa asculti.
Nu este totul rau. Sa ai un copil mai mare poate face sarcina mai interesanta. Ofera-te sa il iei cu tine la controalele medicale periodice. Lasa-l sa puna intrebari. Asta il va ajuta mult sa se simta parte din familie si din intregul proces al sarcinii si nasterii. Este o ocazie sa ai discutii despre sarcina, ce inseamna a fi parinte si viata in general.
Copiii mai mari vor dori pobabil sa vina la nastere. Daca ii lasi sa vine este o decizie pe care numai tu o poti lua. Unii sunt deschisi la acest luccru, cei mai multi (explicabil) nu. Este un eveniment frumos, dar o nastere naturala poate fi traumatizanta pentru un copil. Explica-i ce se va intampla, cat mai realist cu putinta si lasa-l pe el sa decida.
Unele familii pot avea si alte probleme de rezolvat. Ar putea fi alte probleme sau intrebari pe care nu le-ai anticipat ca parte a procesului. De exemplu, daca ai luptat cu infertilitatea secundara si a durat ceva pana sa concepi, copilul tau iti poate pune intrebari despre infertilitatea secundara sau fertilitate in general. Daca sunteti o familie nou formata (in urma unui divort de exemplu), copilul poate dori sa stie exact modul in care este legat de copil. Asigura-te ca vei purta tu aceste discutii si nu lasa pe nimeni altcineva sa le poarte in locul tau.
In cele din urma aminteste-ti cei mai marisori au nevoi diferite. Acestea vor varia in functie de varsta lor, cat si in functie de nivelul lor de experienta. Toti trebuie sa fie buni unii cu altii si sa realizeze ca este loc pentru toata lumea in familie!