Pana acum fiind unicul copil, primul dumneavoastra copil va trebui sa intampine noul sosit. Iata cum puteti sa-l pregatiti pentru aceasta schimbare…
Nasterea celui de-al doilea este o etapa importanta si dificila pentru copilul mai mare care va trebui sa renunte la locul sau privilegiat de copil “unic”. Este vorba de a-i explica foarte clar ceea ce urmeaza sa se intample - si ce copilul dumneavoastra simte deja - pentru a-l ajuta sa accepte aceste schimbari.
Sa fii cel mare - o treaba nu intotdeauna usoara!
Cel mare este cel care i-a ajutat pe parintii sai sa devina “parinti”, cu toata lipsa lor de experienta si nelinistile de a face bine lucrurile. Adesea acestia investesc si asteapta mult de la el. Exigentele lor pot fi grele: atenti la cele mai mici gesturi, la primii sai pasi, la primii dinti, la primul mers la olita, etc. este uneori foarte ingrijorator. Copilul mai mare este in centrul preocuparilor lor, este “micul rege”, cel mai puternic din casa! Cu cat aceste exigente au fost mai mari, cu atat de greu ii va fi sa accepte sa fie detronat de catre fratiorul sau sa surioara sa. Trebuie asadar sa il pregatiti cat mai devreme posibil cu nasterea viitorului sau “rival”.
Vorbiti-i despre bebelus in timpul sarcinii
Din momentul in care sunteti sigura de sarcina dumneavoastra, vorbiti despre asta cu copilul. Astfel, il asociati acestui fericit eveniment care va umple de bucurie. Daca nu o veti face, el se va simti exclus de fericirea dumneavoastra si nu va intelege de ce. In plus, el a resimtit deja o schimbare a siluetei dumneavoastra, a caracterului, etc. Explicati-i tot si tineti-l la curent cu diferitele etape ale sarcinii dumneavoastra. Si daca va trebui sa faceti fata unei alarme false? Stiind motivele supararii dumneavoastra va ajuta copilul sa traverseze aceasta etapa dificila.
Nu il obligati sa se bucure de ceea ce urmeaza sa se intample
Evident, evenimentul v-a adus fericire, dar copilul dumneavoastra, in ciuda acestor momente deosebite de a vedea cum burtica se rotunjeste, se teme de clipa in care nou-nascutul va fi acolo. Este presat de schimbarile care vor avea loc, de altfel, deja de astazi, se gandeste ca va ocupati mai putin de el. Puteti intelege tristetea lui. Nu ii cereti sa gaseasca asta ca fiind minunat si evitati intrebarile ferme precum: “Va fi o fetita, te bucuri, nu-i asa?”
Pregatiti-l pentru schimbarile ce vor avea loc
“Stii, un bebelus nu este capabil sa se joace, sa manance singur si sa se imbrace… va fi nevoie ca eu sa fiu mai mereu alaturi de el pentru a-l ajuta. Stiu ca acest lucru va fi dificil pentru tine, dar trebuie sa stii ca, desi voi avea mai putin timp pentru a-l petrece numai cu tine, te voi iubi la fel de mult ca si astazi.”
Incurajati-l sa isi exprime sentimentele
Copilul mai mare trebuie sa se simta liber de a spune ceea ce simte, chiar daca sunt reprosuri, suparare sau gelozie. Incurajati-l sa isi exprime toate aceste sentimente negative. Nu va purtati ca si cum nu s-ar intampla nimic, deoarece cu cat veti astepta mai mult, cu atat copilul se va simti vinovat si va pastra supararea in interior in loc sa se elibereze.