Sari la conținut

Prietenii la maturitate, o dorinta imposibil de implinit?

Cand devii parinte incepi sa observi, trepat, o schimbare majora in cercul tau de prieteni. Sunt oameni pe care ii stii de multa vreme, pe care ii considerai foarte apropiati, care aleg sa iasa din peisaj. Si apar oameni noi, pe care nu stii daca poti sa ii numesti sau nu prieteni.

Procesul poate sa fie dureros, dar nu este in sine neobisnuit: studiile au aratat ca, in medie, la 7 ani ne schimbam prietenii. Si poate ca noul nostru statut de parinti accelereaza lucrurile. Cea mai mare greseala este sa te simti atat de deluzionat de comportamentul vechilor prieteni incat sa nu mai incerci sa iti faci unii noi. Pentru ca si atunci cand suntem maturi avem nevoie de relatii de prietenie pentru a avea o stare de bine. Si atunci cand ai un copil este cu atat mai important, pentru ca un prieten iti da echilibru si forta in fata stresului.

 Shasta Nelson, autorul cartii Friendships Don't Just Happen! a studiat relatiile de prietenie intre adulti si a ajuns la urmatoarele concluzii:

Pentru a avea un prieten nu trebuie sa cauti o persoana cu care te potrivesti perfect si atunci prietenia apare de la sine. Relatiile se construiesc de fapt in timp si poti gasi puncte comune cu aproape oricine. Expunerea constanta la cineva este cea care duce la prietenie. Dar stiam sta deja, din Micul print, nu-i asa?

 Prieteniile au nevoie de:

- Sentimente. Pentru a trece dincolo de pragul unei simple cunostinte trebuie sa fii capabil sa discuti despre sentimentele tale si despre sentimentele celeilalte persoane. Ai putea discuta sincer despre cum te simti ca parinte?

- Planuri. Daca vrei un prieten trebuie sa fii proactiv si sa insisti in a face planuri de petrecere a timpului impreuna. Nu este bine sa te astepti la reciprocitate de la inceput pentru ca asta poate impiedica aparitia unei noi prietenii. Daca in 2 din 6 situatii ti s-a raspuns pozitiv inseamna ca esti pe drumul cel bun.

- Intelegere. Unele momente pot sa fie destul de ciudate. Asa este mereu atunci cand cunosti pe cineva nou. Dar nu ar trebui sa lasi asta sa te opreasca. Data viitoare probabil ca va fi mai bine.

- Consistenta. Timpul petrecut impreuna este esential pentru a ajunge la un stadiu de prietenie. Din aceasta cauza majoritatea prietenilor ni-i gasim la serviciu - pentru ca acolo petrecem mai mult timp cu aceleasi persoane. 

- Contexte diferite. Esti cu adevarat prieten cu cineva daca petreci cu el timp si intr-un alt context decat l-ai cunoscut: de exemplu esti prieten cu colegii daca mergi cu ei intr-o excursie la munte sau esti prietena cu mama unui copil daca va intalniti si fara sa fie copiii in preajma. 

In general, ai nevoie de un an, doi, ca sa iti faci un nou prieten apropiat. Si, cum nu ai niciodata cum sa stii sigur cum va evolua viitorul este mai bine sa cultivi mai multe relatii decat sa investesti in una singura. Cu cat esti mai deschis, cu atat cresc sansele de a avea prieteni noi.

 Tie cat de dificil ti se pare sa iti faci prieteni dupa 30 de ani?

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!