Sari la conținut

Produse cosmetice fără gluten – da sau nu?

Povestea despre gluten nu e chiar poveste, dacă citiți nițel mai mult și dacă stați de vorbă cu oameni afectați de ea. Am cunoscut câteva persoane cu boală celiacă și pot spune că oamenii aceștia chiar au nevoie să fie 100% atenți la prezența glutenului în viața lor, nu e glumă. Poate știți sau nu, dar sunt lucruri diferite. Boala celiacă este o afecțiune a sistemului imun, declanșată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subțire. Sensibilitatea non-celiacă la gluten este o formă de intoleranță la gluten, care nu îndeplinește criteriile de diagnostic pentru boala celiacă sau alte afecțiuni înrudite, cum ar fi alergia la grâu și nu cauzează inflamația sau deteriorarea intestinului subțire. Ideea articolului despre produse cosmetice fătă gluten a răsărit din discuția cu persoane pe care le-am cunoscut și care suferă de intoleranță la gluten și consideră că se simt mai bine atunci când folosesc produse cosmetice fără gluten. Dar totuși, cum stau lucrurile, de fapt?

► Citeşte şi Boala celiacă la copii: tot ceea ce trebuie să ştii despre intoleranţa la gluten

Fără gluten – o modă?

Cu toate acestea, sunt și persoane care nu mai consumă gluten din convingere proprie și și-au făcut din ”fără gluten” o filosofie de viață, care se întinde dincolo de mâncare, acoperă și produse de îngrijire și cosmetice fără gluen. JAMA Intern Medicine a publicat recent un articol care a inclus analiza datelor de la National Health and Nutrition Examination Survey, care arată că aproximativ 2.7 milioane de americani evită glutenul în diete și totuși doar 1,76 milioane suferă de boală celiacă.

Glutenul este “cleiul” care păstrează ingredientele legate împreună. Evident, produsele cosmetice nu sunt alimente, deci dacă se întâmplă să fie gluten în produsele cosmetice, chiar există motiv de îngrijorare – ne putem întreba? Adevărul e că aplicarea machiajului care conține gluten pe pielea noastră poate provoca reacții variind de la erupții cutanate și urticarie la arsură și mâncărime. Așa spun mulți dintre cei care suferă de astfel de boli. Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să cheltuim banii pe un fard de pleoape care în loc să ne facă să arătăm mai bine, ne face pleoapele roșii și inflamate. Nu uitați. pielea noastră este cel mai mare organ al corpului și absoarbe ca un burete tot ce îi oferim. Exemple perfecte de modul în care pielea absoarbe este plasturele corporal care transferă medicamentele prin piele (plasturele de nicotină, precum și plasturi pentru ADHD și depresie).

Pentru “populația generală” grâul sau ovăzul în loțiuni pot calma pielea (ele sunt adesea folosite în loțiuni de eczeme). Dar pentru aceia dintre noi care suferă de boală celiacă sau intoleranță la gluten, glutenul în baie și în produsele din corp poate provoca reacții cutanate.

Produse de îngrijire și cosmetice fără gluten – da sau nu?

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!