Poate parea greu de crezut, insa tenul nostru are nevoie de protectie solara chiar si pe timp de iarna. Chiar daca soarele sta uneori ascuns dupa nori, nivelul radiatiilor UV este la fel de crescut ca pe timp de vara. Iar zapada il amplifica, din cauza fenomenului de reflexie ce are loc. Prin urmare, este indicat sa ne protejam pielea chiar si in lunile friguroase.
In timpul verii, mass-media abunda in articole sau materiale despre cum trebuie sa ne protejam pielea de rezele soarelui. Tot atunci, cremele cu factor mare de protectie solara sunt la mare cautare. Insa ar trebui sa le folosim la fel de intens si pe timp de iarna. De ce? Pentru ca ne expunem intotdeauna razelor ultraviolete, fie ca este august, fie ca este ianuarie.
Razele ultraviolete sunt de doua tipuri:
- UVA, ce totalizeaza cam 95% din razele solare care ating suprafata Pamantului, penetreaza pielea in profunzime, cauzeaza riduri, fiind asociate cu aparitia cancerului de piele;
- UVB, sunt la fel de intense pe parcursul oricarui anotimp, indiferent ca este vara ori iarna, si pot patrunde prin patura de nori si chiar prin geam.
Pe timp de iarna, zapada amplifica nivelul radiatiilor UV, din cauza fenomenului de reflexie ce are loc. Tocmai de aceea, este indicat sa ai mare grija de pielea ta. Iata cateva recomandari potrivit celor de la health.com:
1. Foloseste creme de protectie solara.
Utilizarea produselor de protectie solara te poate scuti de imbatranirea prematura a pielii, aparitia telangiectaziilor (venisoare in forma de panza de paianjen – apar cu precadere pe fata), aparitia pistruilor, aparitia pe fata a umflaturilor (chiar am avut un caz in farmacie) si, nu in ultimul rand, ne protejeaza impotriva cancerului de piele. Aplica zilnic sau de cate ori este nevoie si nu uita sa folosesti o crema cu SPF-ul potrivit tipului tau de piele. De exemplu, persoanele care au o piele fototip III/IV trebuie sa foloseasca o crema cu SPF 30 si se pot expune la soare aproape 120 de minute.
2. Nu uita nici de protectia buzelor, extrem de sensibile si care se pot crapa foarte usor, chiar pot deveni dureroase. Tocami de aceea, dermatologii recomanda utilizarea unui balsam de buze cu SPF 30.
3. Protejeaza-ti ochii cu ochelari de soare.
Pentru cei mai multi dintre noi, albul zapezii poate fi extrem de solicitant pentru ochi, mai ales daca si soarele isi face aparitia. Stralucirea zapezii pe cat de obositoare si incomoda poate fi pentru ochi, pe atat de daunatoare poate fi pentru acesta. Razele ultraviolete (radiatiile UV) reflectate de zapada si vantul uscat pot provoca oftalmia de zapada, manifestata prin inrosirea conjunctivei (membrana subtire, transparenta, ce acopera albul ochiului), usturime, lacrimare, fotofobie (toleranta redusa la lumina puternica) si senzatia de “nisip in ochi”. Astfel, ai nevoie de ochelari de soare certificati in acest sens.
4. Hidrateaza-ti mainile!
Nu doar fata are nevoie de protectie speciala pe timp de iarna, ci si mainile. Din cauza vantului si frigului pielea se usuca mai repede. De asemenea, si caldura excesiva din camera poate cauza uscarea pielii. Prin urmare, nu uita sa folosesti o crema hidratanta, bogata in vitamine.
5. Ai grija la altitutinde.
Daca petreci un weekend prelungit sau chiar o saptamana de vacanta la munte tine cont de faptul ca intensitatea radiatiilor UV creste cu 4% la fiecare 1.000 m. Asa ca nu uita sa iei cu tine, pe partia de schi, crema de protectie solara, manusi, fular, caciula si ochelari de soare, pentru a te proteja cat mai eficient.
Foto: Hepta
Intra in galeria foto si afla ce produse te pot proteja in sezonul rece!