Sari la conținut

Psihoza puerperala

Nu intotdeauna venirea pe lume a unui copil este invaluita in zambete si nuante de roz. Uneori realitatea se fractureaza in colturi ascutite si taioase si totul devine strident, rece si intunecat. Asa este viata femeilor care traiesc cosmarul psihozei puerperale, o boala grava care afecteaza una sau doua dintr-o mie de femei care au dat nastere.

De ce am ales sa vorbim despre un subiect atat de intunecat? Pentru ca se poate ca in jurul nostru femeile care tocmai au nascut sa sufere de o afectiune serioasa si sa nu putem recunoaste imediat semnele care .

Psihoza puerperala este o afectiune grava si poate pune in pericol viata mamei si a copilului deoarece mama se poate auto-vatama si poate vatama si copilul.

Nu se stie ce cauzeaza pshihoza puerperala, dar se stie ca femeile care au avut o afectiune bipolara sau care au avut pshihoza post-natala la nasterile dinainte au un risc mai mare de a face boala.

 

Este sau nu psihoza puerperala?

Simptomele incep de obicei intre 48 de ore si doua saptamani dupa nastere, insa pot aparea si la 12 saptamani dupa nastere.  Femeie incepe sa resimta schimbari de ganduri, perceptie si comportament.

Femeile care experimenteaza psihoza puerperala pot fi foarte confuze si se pot rani singure sau ii pot rani pe altii. Este nevoie de asistenta de urgenta pentru femeile care prezinta simptomele acestui tip de psihoza.

Primele schimbari de comportament:

  • Nu poate dormi
  • Se simte plina de energie sau nu are stare si este iritata
  • Se simte puternica, de neoprit
  • Crede lucruri stranii (ca exista oameni care vor sa ii faca rau copilului)
  • Acestea schimbari pot fi urmate de o combinatie de simptome de manie sau depresie, inclusiv:
  • Simptome maniacale (energie mare, aude voci sau vede lucruri care nu sunt acolo (halucinatii), crede in lucruri care nu sunt bazate pe realitate (deziluzii), vorbeste repede)
  • Simptome de depresie (energie scazuta, nu mananca, nu doarme, are ganduri de a se rani sau de a rani bebelusul, se simte total fara speranta sau este neajutorata ca mama).
  • Femeia uita, isi schimba starea intr-un timp scurt si are dificultati de concentrare. Femeile care prezinta simptome de pshioza puerperala pot fi foarte confuze si se pot rani pe ele sau copii lor.

 

Tratamentul psihozei puerperale

Medicamentele sunt esentiale pentru tratarea si administrarea psihozei puerperale (postpartum). Stabilizatoarele de stare si antipsihoticele sunt de obicei prescrise si femeia trebuie sa aiba o discutie lunga cu medicul daca doreste sa alapteze, deoarece unele medicamente sunt putin compatibile sau incompatibile cu alaptatul (litiu de exemplu).

Clozapina trebuie evitata in timpul alaptarii. Daca iei antipsihotice, activitatea fizica si mancatul sanatos sunt importante pentru a minimiza riscul de ingrasare.

Daca ai fost tratata pentru psihoza puerperala, este important sa discuti cu medicul si sa stabilesti o noua medicatie daca planuiesti alta sarcina. Suplimentele de acid folic sunt importante daca iei medicatie pentru stabilizarea starii psiho-emotionale si incerci sa concepi sau te afli in primul trimestru al sarcinii.

Aproape intotdeauna femeia va fi nevoita sa se interneze intr-un spital daca ea sau cei din jurul ei cred ca si-ar putea face rau. Odata ce medicamentele incep sa netezeasca calea spre recuperare,terapiile psihologice pot ajuta pacienta sa depaseasca mai repede episodul de psihoza.

De asemenea, terapia mama-copil poate fi benefica, la fel ca si suportul din partea partenerilor, prietenilor si familiei.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!