Folosirea unui sistem de purtare nu trebuie sa fie o tortura pentru parinti. Afla ce faci gresit daca te-ai confruntat pana acum cu durerile de spate sau cum poti sa le previi daca vrei sa te apuci de asta.
Recunosc, durerile de spate n-au fost o problema atat de apasatoare pentru mine nici in sarcina, nici dupa ce-am nascut, desi am purtat foarte mult in brate si, ulterior, in sisteme de purtare, un copil care a plecat din start cu patru kilograme la nastere. Cred ca m-au durut mai mult umerii de la statul la calculator decat zona lombara de la purtat copilul, intr-o forma sau alta. Dar am observat ca aceasta este o problema foarte frecventa in randul mamelor purtarete si ca, din pacate, multe dintre ele renunta la babywearing, doborate de durere. Le sfatuiesc pe acestea sa mai dea o sansa stilului de parenting cu copilul la purtator, iar pe cele care care ezita sa se apuce de asta din cauza unei posibile perspective dureroase le indemn sa incerce cu toata inima.
Pentru ambele situatii am pregatit niste sfaturi impotriva durerilor de spate, adunate de la mamici care le-au testat:
Sursa foto: chandlerazchiropractor.wordpress.com
Controleaza-ti pozitia. Ca si in sarcina, cand aveai tendinta sa-ti arcuiesti coloana in zona lombara sub greutatea burticii, si in purtarea bebelusului vei cadea foarte usor in aceeasi... postura. Aceasta pozitie pune o presiune imensa atat asupra musculaturii paravertebrale din zona lombara, cat si a coloanei insesi. Adu-ti aminte sa-ti tii spatele drept mereu (abdomenul si fesele incordate, „bagate inauntru”, pieptul in afara, trage umerii inapoi), nu doar in timp ce-ti porti copilul, ci ori de cate ori iti aduci aminte; ideal ar fi ca aceasta pozitie sa-ti intre in reflex odata ce te ridici in picioare. E un fel de antrenament si pentru spate, dar si pentru abdomen – iar unele mamici ajung sa acuze dureri si in aceasta zona.
Refa reglajele sistemului. Copilul creste, se foieste, isi gaseste pozitii preferate noi in sistemul de purtare; anotimpurile se schimba, il imbraci ba gros, ba subtire; si tu te imbraci cand gros, cand subtire, poate slabesti, poate te ingrasi – toate asta conteaza in ecuatia reglajelor unui sistem de purtare. Mai ales atunci cand folosesti un SSC (soft-structured carrier) si trebuie sa reglezi catarame sau portiuni de scai si pe centura, si pe bretele. In mod ideal, cu un SSC purtatul pare mai usor, ca-ti faci o data reglajele si ti-ai luat de-o grija. Dar stii cat de repede si de mult creste un copil de la 6 luni (varsta minima recomandata pentru inceperea folosirii acestui tip de sistem) la un an, de exemplu. Cum crezi ca se va simti confortabil cu aceleasi reglaje la nesfarsit?
Sursa foto: babywearingbuzz.blogspot.ro
Pune centura dreapta, daca folosesti un SSC. Multe purtatoare au tendinta sa tot coboare centura in partea din fata, pentru ca bebe e tot mai mare si ajung sa nu mai vada de el. Sau le vine mai confortabil daca centura sta sub abdomen, nu peste el. Acest dezechilibru, mai ales combinat cu cresterea in greutate accelerata a copilului, te trage in fata, creeaza acea curbura pacatoasa a zonei lombare si-ti tortureaza spatele.
Muta copilul in spate, purtatul va deveni instant mult mai usor. Dar aceasta pozitie se preteaza numai pentru bebelusi intarcati, cu care mama a stabilit o comunicare cat de cat, ca sa afle ce-l supara acolo, in spate, in afara ariei sale vizuale. Unele mame se aventureaza la asta inca de pe la 7-8 luni. Eu am inceput sa-mi port copilul in spate de pe cand avea vreo 10 luni si jumatate (si aproape 10 kilograme atunci).
Sursa foto: ottawababywearinggroup.blogspot.ro
Treci la un sistem de purtare mai confortabil. In afara de faptul ca unele dispozitive vandute sub numele de sisteme de purtare sunt doar niste accesorii daunatoare, care-ti pot nenoroci copilul (vezi mai multe aici), mai poate fi vorba si de diferentele de calitate si confort intre sistemele de purtare ergonomice. De exemplu, un SSC cu bretele intarite este mai confortabil decat unul simplu. Un wrap elastic este mai confortabil decat un SSC cu bretele intarite. Un wrap tesut este mai confortabil decat unul elastic.
Sursa foto articol: moregreenforlessgreen.com