Sari la conținut

Putem sa ne oprim din tipat? Solutii pentru autodisciplinare

In ultima vreme toata lumea a cazut de acord: pedeapsa fizica nu este acceptabila. Asta nu inseamna neaparat ca nu se intampla, ci ca majoritatea parintilor sunt de parere ca este rea si se abtin cat pot. Urmatorul la rand este tipatul: cum sa faci sa nu mai tipi?

Pana la urma si tipatul este tot o forma de violenta, cu rezultate negative asupra copiilor. Nu doar banuim ca se intampla asa, studiile au aratat ca, in timp, copiii la care s-a tipat ajung sa aiba probleme de comportament mai mari decat colegii lor tratati cu un sonor mai putin ridicat. Si, dupa cum ne arata viata de zi cu zi, mamele sunt cele care apeleaza cel mai mult la tipat. 

Ce anume declanseaza tipatul? El apare de obicei atunci cand s-a umplut paharul, cand nu mai suporti nici macar o picatura in plus de:

- zgomot

- mizerie

- oboseala

- certuri intre copii

- izolare

De ce sunt mamele cele care tipa? Foarte posibil pentru ca ele sunt cele care au grija de copii, chiar si atunci cand au crescut. Curatenia, mancarea, ora de somn, facutul temelor etc intra pe lista mamelor. Ele trebuie sa se asigure ca lucrurile se intampla asa cum ar trebui sa se intample. 

Tipatul a aparut mai des si pentru ca parintii moderni au probleme cu impunerea autoritatii. Pe de-o parte copiii spun cu mult mai multa usurinta 'nu', pe de alta parte parintii par sa nu mai reuseasca sa spuna 'nu'. Si atunci cand o fac, o fac exagerat, ca o izbucnire de neputinta. Singurul moment in care ne simtim destul de curajosi incat sa le facem copiilor fata este atunci cand suntem cu adevarat suparati. 

 Kathy Lynn, autorul cartii "Who’s In Charge Anyway? How Parents Can Teach Children to Do the Right Thing" descrie cateva strategii la care s-ar putea apela pentru a nu mai tipa:

- principala solutie este sa anticipezi problemele. Cand anume tipi cel mai mult? Este dimineata atunci cand duci copiii la scoala / gradinita? Este seara cand faceti temele impreuna? Este comportamentul negativ al copiilor declansat de o anume actiune a ta? Stiind asta poti schimba ce anume se intampla, astfel incat sa nu mai ajungi la tipat. De exemplu ii culci pe copii mai devreme ca sa nu le mai fie greu sa se trezeasca dimineata. Sau nu le mai dau gustari, ca sa fii sigura ca mananca la masa. 

- regulile sunt esentiale. Odata stabilite regulile nu mai trebuie sa stai iar si iar sa le explici. Poti stabili reguli pentru televizor, pentru mancare, pentru iesit afara, pentru curatenie. De fapt trebuie sa le stabilesti daca vrei sa nu o iei razna.

- contactul afectuos cu copilul. Se stie deja, de multi ani, un copil este cu atat mai maleabil cu cat este mai sigur de iubirea parintilor sai. Prin urmare, afectiunea trebuie exprimata zilnic, adesea prin joaca, mangaieri, atentie, discutii.

- intai astepti sa te calmezi si apoi vorbesti. Cu adultii din viata noastra facem asta. Ar trebui exact la fel sa procedam si cu copiii. Intai ne calmam si apoi gasim o solutie care sa aiba sens, nu sa fie doar o descarcare nervoasa.

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!