Sari la conținut

Readu ordinea in viata ta

Mamele din ziua de astazi sunt in majoritatea lor depasite de tot ce inseamna casa, ingrjire copil, serviciu. Timpul nu le mai ajunge pentru nimic, se tortureaza singure ca nu le reuseste nimic perfect, ar vrea sa le faca pe toate si uneori simt ca nu mai pot face nimic.

Imaginile cu mamici fericite si linistite sunt idealul la care viseaza fiecare dintre noi si totusi, majoritatea nu reusesc niciodata sa ajunga acolo, iar unele dintre noi suntem fericite daca bifam cateva zile perfecte pe an.

Si totusi, de ce s-a ajuns la asta? Ce s-a schimbat de pe vremea bunicilor sau mamelor noastre, pe care ni le amintim altfel decat suntem noi astazi, stresate si prea putin multumite de viata noastra.

Este adevarat ca ritmul vietii in care traim si-a marit in mod incredibil cadenta, ca alergam de dimineata pana seara in numele binelui pentru familia noastra. Vrem sa castigam mai mult, sa le oferim mai multe copiilor, sa facem cu ei mai multe lucruri, sa ii hranim sanatos, sa ii invatam cat mai multe.

Si totusi, cu cat facem mai multe, cu atat avem senzatia ca nu facem destul, ca nu ne ies bine lucrurile si devenim nemultumite si chiar nefericite. 

In momentul in care te simti depasita de tot ce este in jurul tau, ai senzatia ca esti imprastiata intr-o mie de parti. Ca esti dezorganizata. Ca nu ai timp destul.

Motivele de stres

Lipsa banilor. Unul dintre cele mai mari motive de stres pentru o familie este lipsa banilor. Sunt prea putine mame care se declara multumite de banii pe care ii castiga sau pe care ii au la dispozitie pentru casa si copii. Foarte multe mame simt acut lipsa banilor si isi fac probleme mari ca nu le pot cumpara copiilor hainele si jucariile pe care si le doresc. Nemaivorbind ca nu pot cumpara mancarea bio pe care si-o doresc pentru copiii lor.

Sanatatea precara. De foarte multe ori mamele uita sa se ingrijeasca si au diverse probleme de sanatate pe care tot amana sa le rezolve si de cele mai multe ori acestea se complica, se cronicizeaza si devin un motiv de stres si de ingrijorare.

Lipsa timpului. Jobul care le mananca ore suplimentare zi de zi este considerat normal de majoritatea mamelor. Si cum sa le faci pe toate cand pleci dimineata la prima ora si ajungi seara? Nici nu stii pe ce sa pui mana prima data cand ajungi acasa: sa speli, sa te joci cu copilul, sa faci de mancare, sa stai de vorba cu sotul tau? Si cand sa te mai ocupi de educatia copiului?

Frica ca nu esti o mama buna.  Iti doresti ca cel mic sa fie cult, sa stie sa cante la un instrument, sa stie sa inoate si sa schieze, sa fie bun la scoala si bine crescut.  Dar ai senzatia ca nu stii cum sa il inveti toate aceste lucruri si ca nu esti destul de buna in „meseria” de mama.

Citeste si aici trucuri pentru o viata mai linistita.

Ce este de facut?

Am cateva sfaturi pentru tine (cu care poti fi sau nu de acord) dar care in cazul meu au functionat foarte bine:

Ai grija de tine. Oricat de putin timp liber ai avea la dispozitie, aloca-ti zilnic cateva minute doar pentru tine. Machiaza-te pe indelete, citeste o carte, uita-te la un serial, viziteaza o expozitie de arta (sau uita-te la un album de arta).  Iti vei spune probabil, cum faceam si eu, ca sunt lucruri fara importanta si nu conteaza cu adevarat, ca este cel mai important este sa ai grija de cei din jur sa aiba mancare, haine curate si distractie. Gresesti.

Iata si explicatia pe care am gasit-o eu: In momentul in care incepi sa iti acorzi putina ingrijire, incepi sa ai mai multa incredere in tine, devii mai calma, incepi sa zambesti, iar cei din jurul tau devin si ei mai linistiti si se hranesc din bucuria si stapanirea ta de sine.

Schimba-ti asteptarile. Nu o suma mare de bani castigata lunar iti va rezolva problemele financiare. Invata sa te descurci cu ceea ce ai, desi uneori este cumplit de greu sa imparti un salariu mic in zece parti. Nu te mai tortura la gandul ca nu ii poti cumpara copilului cutii de Lego sau o tableta.  Din proprie experienta te asigur ca un sfert de ora pe zi jucandu-te cu el face mai mult decat orice jucarie sofisticata. In plus, invata-l sa astepte cadouri mari doar de ziua lui, de Craciun si de Paste.  Vei rezolva doua probleme deodata: el va incepe sa valorizeze lucrurile si tu vei scapa de presiunea de a-i cumpara jucarii noi mereu (ca o paranteza, daca ii cumperi mereu jucarii din ce in ce mai „smechere” in curand va incepe sa nu mai aprecieze nimic si sa considere ca lucrurile i se cuvin pur si simplu).

Dormi mai mult.  Trucul sa ai timp mai mult nu este sa il furi din timpul de somn. Daca esti mai odihnita, cei fi mai calma, vei judeca mai bine si vei face lucrurile bine si repede. Urmareste sa dormi opt ore pe zi.

Scapa de teroarea lucrurilor marunte. Aici este nevoie sa lucrezi putin cu psihicul tau si sa nu te mai enerveze si streseze toate maruntisurile. Ce daca nu sunt stranse toate jucariile din camera lui inainte de culcare? Ce daca speli maine a doua masina de haine si nu astazi? Ce daca nu ai reusit sa gatesti azi ce ti-ai propus?
Nu iti zic sa nu iti mai pese ci pur si simplu sa lasi lucrurile sa se desfasoare in ritmul lor, sa nu le mai fortezi sa se intample. O sa vezi ca exista si parti bune in atitudinea relaxata: vei interactiona mai bine cu familia si vor incepe sa te ajute sa faceti impreuna lucrurile in casa.

Mananca la masa. Desi pare ciudat acest sfat, am auzit de zeci de mame care mananca mai mult in picioare, deservindu-i in acelasi timp pe ceilalti membri ai familiei. Stai la masa cu ei! Pune toata mancarea pe masa si daca cineva are nevoie de ceva, trimite-l sa isi ia.

Joaca-te. La inceput ti se va parea greu, dar odata ce vei reinvata sa te joci cu copilul tau cu adevarat iti va face mare placere. Nu te gandi foarte mult daca jocul este potrivit din toate punctele de vedere pentru varsta lui. In timpul jocului poti schimba regulile in asa fel incat sa il inveti lucruri bune. Totul este sa incepi sa te joci cu adevarat cu el si lucrurile vor decurge minunat.

Sunt doar cateva trucuri care pe mine m-au ajutat mult si m-au ajutat sa devin mai calma, sa imi ascult cu adevarat copilul si sa readuc in familie un sentiment de relaxare. Iti urez succes si poate ne vei spune si noua care sunt cele mai interesante trucuri care au functionat pentru familia ta. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!