Vacanta la mare este o bucurie pentru toata familia. Cu o conditie: respectarea regulilor! Regulilile nu trebuie intelese ca limitari ci ca sisteme de protectie si cai prin care este asigurata siguranta celui mic, si nu numai.
Statisticile seci spun ca un copil sub 4 ani are de 14 ori mai multe sanse de a avea un accident grav in apa, decat in masina. Si asta in conditiile in care balaceala din timpul verii, la mare, in lac este un vis implinit pentru copii. Iata cateva reguli pentru siguranta micutului tau in apa.
1. Alege o plaja amenajata
Daca iti doresti o vacanta lipsita de pericole alaturi de copilul tau, alege intotdeauna o plaja amenajata pentru inot. In afara de faptul ca nisipul este mai curat si apa mai limpede, exista cu siguranta si o echipa de salvamari gata sa intervina in caz de nevoie. O plaja izolata si mai salbatica nu este recomandata pentru inotul celor mici.
2. Invata-l sa inoate
Specialistii spun ca un copil poate invata sa inoate imediat dupa varsta de 4 ani, sau inaintea varstei de 3 ani. Intervalul 3-4 ani nu este recomandat pentru ca este perioada in care apar instinctele de supravieturire, iar copilul se poate speria, sau poate dezvolta o fobie intensa fata de apa. Ceea ce este esential este faptul ca cei mici sunt foarte receptivi si prind usor tehnicile. Dar nu te baza doar pe aceasta abilitate! Supravegherea atenta ramane obligatorie.
Copiii si soarele
3. Fractiunea de secunda
Nu iti pierde copilul din vedere nici o clipe, atunci cand se afla prin preajma apei. Si o fractiune de secunda este suficienta pentru producerea unei tragedii. Daca puiul tau are mai putin de 5 ani, un adult ar trebui sa il supravegheze in permanenta, fara exceptie. Nu te lasa absorbita de vorbitul la telefon sau cititul unei reviste!
4. Nu te baza pe colac
Colacul, pernele gonflabile, saltelele si echipamentele de acest tip sunt utile pentru a mentine copilul la suprafata apei, insa prezinta si ele un grad de risc: sunt usor de purtat de curenti in larg, mai ales cand copilul nu le poate controla deplasarea. Stai cu ochii in patru si nu il lasa pe cel mic sa se indeparteze de mal.
5. Respecte indicatiile salvamarului
In zilele in care vezi arborat pe plaja un steag rosu, salvamarii te avertizeaza ca este periculos sa intri in mare, din pricina curentilor si a valurilor puternice. Drapelul galben anunta si el o mare agitata, careia numai inotatorii experimentati i-ar putea face fata. In aceste situatii, tine-ti copilul departe de apa!
Regulile expunerii la soare
6. Jucarii si protectie
Relaxarea si lenevitul pe plaja este un detaliu pe care il gusta doar adultii. Cei mici au nevoie de jucarii care sa-i tina in activitat. Asa ca iti trebuie jucarii pentru plaja, eventual o piscina gonflabila. La toate acestea adauga o umbrela, crema de protectie solara si ochelari.
7. Zile cu ploaie
Nu pleca fara sa te gandesti si la zilele ploioase. Ceva jucatii, haine groase si carti. Toate trebuie sa-si gaseasca loc in bagaje.