Daca ai ales sa pleci intr-o alta tara sau un alt oras, stii cat de greu este sa creezi o relatie intre copii si bunici, mai ales la varste mici. Deci, cum procedezi?
Nasterea unui nepot este un moment de mare bucurie pentru bunici, dar de multe ori este amestecat cu un sentiment de tristete in cazul in care acestia stau departe de tine. Daca vrei ca acestia sa faca parte din viata copilului tau si sa dezvolte o legatura speciala, poti face asta in ciuda distantelor mari.
Este bine sa incepi “lucrul” inca de cand copilul este mic si are cateva luni pentru a considera naturala prezenta bunicilor in viata lui. Adevarul este ca astazi suntem ajutate din plin de tehnologie si poti face o gramada de chestii ca sa ajuti la crearea unei legaturi speciale intre copii si bunici.
Iti dam in continuare cateva idei la care suntem convinsi ca vei adauga si tu altele noi!
Daca bunicii au acces la internet de mare viteza, instaleaza camere web in amandoua casele. Asta iti va permite sa inaugurezi traditii de secolul 21 in care bunicii ii citesc celui mic la culcare povesti in timp real. Parintii tai il vor putea vedea apoi pe cel mic cand face primii pasi sau cand va incepe sa manance singur cu ochii lor, chiar daca sunt la sute de kilometri distanta.
Inregistreaza-ti pe video parintii citind, cantand sau spunand povesti de noapte buna celui mic si arde-le pe un DVD. I le poti pune in mod regulat celui mic pentru a se obisnui cu fetele si vocile bunicilor. Si, bineinteles, nu uita sa trimiti filmulete ale copilului bunicilor ca sa se bucure de noile lucruri invatate de el.
Iata aici un articol in care este descrisa importanta bunicilor in viata copilului.
In mod similar fa inregistrari audio ale parintilor tai citind povesti sau cantand. Pune-i seara de seara inregistrarile celui mic pentru a se obisnui cu vocea lor si pentru ca bunicii sa devina parte a rutinei de somn de seara.
Fa un album de fotografie pentru cel mic. Aduna poze cu bunicii și cu alte rude de departe și pune-le într-un album la care poate ajunge usor. "Citeste" cartea cu el, arată-i imaginile și povesteste-i ceva despre fiecare persoană.
Ajuta-l sa se pregateasca de vizita la bunici rugandu-i sa iti trimita poze cu casa lor, cu diferitele camere in care cel mic isi va petrece timpul, cu masina lor, curtea sau balconul lor, parcul din apropiere etc. Pune-le intr-un album mic si arata-i fotografiile cand va pregatiti de vizita.
In primul an de viata cel mic nu va intelege pe deplin ce vede si aude daca folosesti trucurile de mai sus. Oricum, pe masura ce creste, cu atat vor deveni mai familiare vocile si imaginile, iar in timp va face conexiunile corecte cu oamenii care le reprezinta. Ulterior va putea interactiona direct cu bunicii, chiar daca le va spune cateva sunete fara noima la telefon sau in fata camerei si va vrea sa “scrie” e-mailuri apasand aiurea pe taste.
Numai de tine depinde cat de mult va interactiona cel mic cu bunicii lui!