Mătreața – acei fulgi uscați și albi ai pielii, pe care îi scuturăm de pe guler sau umeri – este inofensivă. Dar poate fi jenant pentru noi și poate provoca iritații. Mătreața nu spune despre părul nostru o poveste sau despre cât de des îl spălăm. În schimb, este vorba despre scalp. Celulele pielii care cresc și mor prea repede sunt problema. De ce se întâmplă acest lucru nu este clar. O ciupercă foarte comună numită malassezia poate contribui la apariția mătreții. Această ciupercă trăiește pe scalpul celor mai mulți adulți sănătoși fără a provoca probleme. Există o teorie cum că sistemul imunitar al unei persoane cu mătreață poate reacționa exagerat la această ciupercă. Mătreața se poate agrava atunci când suntem stresați sau bolnavi. Iernile reci și uscate pot declanșa mătreața sau pot agrava problema deja existentă. O cauză comună este dermatita seboreică sau seborea. Unii oameni cu mătreață pot avea, de asemenea, dermatită seboreică în alte zone ale corpului, cum ar fi urechile, centrul feței și centrul pieptului.
Adevăruri despre scalp și mătreață
- Mătreața este indiferentă la gen – afectează 50% din populația lumii, inclusiv bărbații și femeile
- Scalpul masculin: Scalpul unui bărbat conține cu 50% mai mult sebum decât scalpul unei femei. Atunci când producția de sebum scapă de sub control, aceasta duce la mătreață. Bărbații pierd o cantitate mai mare de umezeală de la nivelul scalpului și au deci un risc mai mare de scalp uscat.
- Scalpul femeii: scalpul unei femei are un strat mai mare de protecție, dar firele de păr sunt mai predispuse la deteriorare și rupere, deoarece parul nostru este mai lung și este supus mai multor tratamente chimice. Există, de asemenea, o tendință de a suprauza accesorii de păr care afectează scalpul conducând la uscăciune, mâncărime și, eventual, matreață.
9 remedii simple pe care le putem prepara acasă, pentru a scăpa în mod natural de mătreață:
1. Ulei de arbore de ceai
Din punct de vedere istoric, uleiul de arbore de ceai a fost utilizat pentru a trata maladii variind de la acnee la psoriazis. De asemenea, se demonstrează că are proprietăți puternice anti-microbiene și antiinflamatorii, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor mătreții. De fapt, conform unor cercetări, uleiul de arbore de ceai este eficient pentru combaterea tulpinii specifice a ciupercilor care poate provoca atât dermatita seboreică, cât și mătreața.
(...)
Citește mai mult pe florinabadea.ro
Sursa foto: pexels