Viata cu bebe mic nu e cea mai odihnitoare, sa recunoastem. Asa ca nu putine sunt diminetile in care simti ca parca-ti pocnesc ochii in cap...
Cred ca dac-as inventa un dispozitiv de tinut felii de castravete toata ziua pe ochi, proaspetele mamici m-ar umple de bani. Pentru ca viata cu bebe mic e destul de solicitanta si, chiar daca un nou-nascut doarme mare parte a timpului, de cele mai multe ori n-o face in acelasi interval orar in care si parintii lui isi doresc sa faca asta. Am vazut atatea mamici obosite incat am ajuns sa cred ca mai degraba recunosti o femeie care a nascut recent dupa cearcane si pungile de sub ochi decat dupa burtica de lauza. Prin urmare, daca in privinta recuperarii somnului pierdut fiecare proaspata mamica face ce poate, in functie de bebe, ajutor si imprejurari, in ceea ce priveste ochii obositi poate oricine sa ia urmatoarele masuri (in afara de clasica masca din felii de castravete):
Cataplasme cu cartof
Curata un cartof mediu, spala-l si lasa-l sa se usuce. Da-l prin razatoare, pune-l intr-o carpa subtire curata si tine cataplasma pe ochii inchisi. Mai remodeleaz-o la fiecare cateva minute, pentru ca sa mai dai de portiuni de cartof cu zeama. Tocmai aceasta, bogata in amidon, ajuta la reducerea pungilor de sub ochi, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii. Cand ai terminat cu tratamentul, clateste si hidrateaza pielea.
Albusuri de ou
Separa albusurile de galbenusurile a doua oua. Bate apoi albusurile intr-un castron pana obtii o spuma tare. Apoi, cu ajutorul unei pensule, a unei carpe curapte sau unei dischete demachiante, aplica aceasta spuma pe zonele cu probleme. Albusul de ou are proprietati astringente si va obliga pielea umflata de sub ochi sa se „stranga”. Stai asa cam 10 minute, apoi clateste si hidrateaza pielea.
Pliculete de ceai
Fie ca e vorba de ceai verde sau ceai negru, poti folosi pliculetele deja infuzate si pentru tratarea ochilor umflati si obositi, dat fiind ca au proprietati antiiritante. Lasa-le sa se raceasca la temperatura camerei si pune cate un pliculet pe fiecare ochi, stand intinsa; pune deassupra si un prosop, ca sa se pastreze caldura pliculetelor cat mai mult timp. Cand simti ca aceasta s-au racit, poti clati ochii si hidrata pielea.
Apa cu sare
Stiam ca spalatul pe fata cu apa rece-rece te poate ajuta sa-ti mai limpezesti privirea obosita, dar trucul asta cu apa calduta si sare l-am aflat de curand. Pune jumatate de lingurita cu sare intr-un pahar cu apa calda si omogenizeaza bine. Inmoaie dischete demachiante in solutie si pune-le pe pleoape pentru cateva minute, pana se racesc. Repeta timp de vreo jumatate de ora. Apoi clateste si hidrateaza.
Lapte integral
Grasimea din lapte ajuta la calmarea ochilor obositi, iar proteinele, vitaminele A si D, acidul lactic si amino-acizii trateaza iritatiile si umflaturile acestora. Inmoaie un prosopel curat in lapte de la frigider si tine-l pe ochii inchisi cam 15 minute. Spala-te apoi pe fata si hidrateaza pielea.
Mazare de la congelator
In general obiectele foarte reci vor ajuta la reducerea umflaturilor (poti pune pe ochi si linguri tinute la congelator), dar punga de mazare congelata, in special, are o calitate deosebita: se „muleaza” bine pe zonele cu probleme, adica orbitele oculare. 10-15 minute de stat cu mazare pe ochi ar trebui sa fie de-ajuns pentru calmarea ochilor umflati. (Pune un prosop subtire intre ochi si punga de mazare.)
Mere verzi
Spala un mar verde, raceste-l la frigider si pune cate o felie pe fiecare ochi. Stai asa vreo zece minute, apoi clateste si hidrateaza. In afara de faptul ca feliile reci de mar ajuta la reducerea umflaturii, taninul din acest fruct pe care-l neglijam adeseori are proprietati antiinflamatorii.
Sursa foto articol: brookereviews.com