Acum vreo 2 ani mi-am cumpărat un aparat de făcut pâine. Drept să vă spun, când l-am luat, aproape toată lumea îmi zicea că e o investiţie proastă: că oricum nu o să fac pâine cu ea, ca pâinea nu iese “la fel” şi că e sfărâmicioasă.
Dar maşina de pâine ne-a schimbat radical modul în care cumpărăm pâine în casă. În primul rând, cumpărăm extrem de rar. În al doilea rând, în sfârşit nu mai e risipă de pâine! Mă durea inima câtă pâine aruncam, dar cea din comerţ mi se pare pur şi simplu de nemâncat a doua - a treia zi (depinde cât ameliorator are). La maşină, fac doar pâini micuţe, cam la 2-3 zile (în funcţie şi de meniul nostru) şi nu se mai arunca nimic. Rar mai rămâne câte un colţ uscat, care este desert pentru iepuraşul nostru.
Trăgând linie, alături de aparatul de făcut iaurt, aceasta este probabil cea mai profitabilă investiţie din bucătăria mea.
Recunosc însă că primele dăţi îmi ieşea şi mie pâinea sfărâmicioasă, urmând reţeta . Mai ales a doua zi. Şi asta era o tragedie pentru că trebuia să tai felii frumoase şi cât mai subţiri, să fac pacheţelul Nataliei la grădiniţă.
Dar în timp am reuşit să ajung la o reţetă de pâine care nouă ne place şi ne prieşte foarte bine!
Şi o ştiu din memorie. Cred că mă puteţi trezi la orice oră din noapte şi pot pune ingredientele în vasul maşinii de pâine, fix în următoarea ordine:
200 ml apă
3 linguri de ulei
1 linguriţă sare
1 lingura zahăr
380 gr faina albă
1 lingura tarate
1 linguriţă faină de în
1/2 pliculeţ drojdie
Eu folosesc programul basic, pentru pâine mică.
Însă când e gata pâinea nu mă grăbesc să o scot. O las să răcească în aparat şi în tavă.
(…)
Citește mai mult pe www.amanicolae.ro!