Intr-un amplu raport realizat de organizatia "Salvati Copiii", "Indexul mamelor" pozitioneaza tara noastra la mare distanta de Norvegia, Suedia si Finlanda, fruntasele clasamentului in ceea ce priveste politica statului de sprijinire a mamelor. Statele de pe continentul european care stau mai prost, decat Romnia sunt Ucraina, Republica Moldova si Albania.
Romania ocupa locul 61 intr-un clasament mondial privind conditiile oferite femeilor care vor sa devina mame, conditiile si indicii care evalueaza situatia mamelor si a nou-nascutilor, pozitionand Romania dupa state precum Bosnia si Hertegovina, Rusia, Cuba, Costa Rica, Chile, Mexic, Kuweit, Qatar sau Libia.
La capatul clasamentului in care au fost incluse 176 de tari se afla Republica Democrata Congo, ce ocupa ultima pozitie privind conditiile de care beneficiaza proaspetele mame, in timp ce Somalia ocupa pentultimul loc, iar Sierra Leone antepenultimul loc.
Criteriile luate in calcul pentru elaborarea raportului au fost mortalitatea infantila in diverse stadii de la nastere (de la prima zi pana la al cincilea an de viata), mortalitatea materna si starea de sanatate a mamei, gradul de scolarizare al mamelor, venitul mediu pe cap de locuitor si participarea femeilor la guvernarea tarii (procentul de femei din totalitatea guvernantilor).
Copiii din Romania, la coada clasamentelor UNICEF
In ceea ce priveste mortalitatea infantila in prima zi de viata, trei copii din 1.000 nascuti in Romania mor in prima zi de la nastere, adica la fel de multi ca in China, Tongo, Sri Lanka sau Samoa. Cei mai multi copii morti in prima zi de viata - patru la 1.000 de nasteri, se inregistreaza in state precum Botswana, Barbados, in timp ce in Suedia sau Luxemburg, state aflate in fruntea listei, acest risc este de doar 0,5 la 1.000 de nasteri.
38% dintre parinti recunosc ca-si bat copiii
Rata mortalitatii infantile este in Romania de 12,5 decese la 1000 de nou-nascuti, iar riscul ca mama sa moara la nastere este de unu la 2.600 de nasteri. Rata mortalitatii infantile este in Bulgaria, de exemplu de 12,1, iar riscul mortii materne, la nastere de 1 la 5.900 de nasteri. In Germana rata mortalitatii infantile este de 4 la 1000 de nou-nascuti iar riscul maternal de unu la 10.600 de nasteri. In Ungaria rata mortalitatii infrantile este de 6,3 iar riscul maternal de 1 la 3.300 de nasteri. Adaugam ca aceeasi indici statistici in Grecia arata o rata a mortalitatii infantile de 4,4 la suta iar riscul maternal de 1 la 25.500. Finlanda, tara clasata pe primul lor in acest clasament are o mortalitate infantila de 2,9 la 1000 d enou-nascuti, si un risc maternal de unu la 12.900.
Toate aceste date sunt cifre statistice si probabilitati. In spatele lor se ascund realitati ale sistemului medical, conceptii si practici si, mai ales, oameni. Dar cifrele vorbesc despre realitati, drame si situatii care ar putea fi evitate.