Sari la conținut

Sănătatea mentală a copiilor: la ce să fim atenți, în contextul pandemiei

Nu este niciun secret faptul că măsurile de pandemie și distanțare socială sunt necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus și că acesta afectează sănătatea mentală a multor oameni. Mulți părinți copleșiți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care criza globală le va afecta copiii, atât în prezent, cât și pe termen lung.

„Niciunul dintre noi nu se descurcă bine cu incertitudinea, iar această criză este prea mult de procesat pentru copiii noștri. La fel ca noi, micuții noștri se confruntă cu multe pierderi din viața lor normală în această perioadă”, a spus Genevieve von Lob, psiholog și autor „Părinte fericit, Copil fericit”. Ea a menționat că cei mici se pot confrunta cu multe schimbări bruște din existența lor de zi cu zi, lipsindu-le prietenii și rutinele normale.

„Când copiii sunt stresați, acesta este adesea exprimat în schimbări fiziologice și schimbări de dispoziție și comportament”, a spus Robin Gurwitch, profesor de psihiatrie al Universității Duke, specializat în sănătatea mentală a familiei și a copiilor.

► Citește și: Cum ar fi dacă am scoate ce-i mai bun din noi?

Copiii nu își exprimă întotdeauna lupta, dar își pot exprima anxietatea, depresia și alte probleme de sănătate mentală și le pot manifesta în moduri diferite.

Iată semnele de sănătate mentală la care trebuie să fim atenți, atunci când suntem părinți:

Comportamente regresive

„În general, vom regresa puțin în funcționarea noastră, în această perioadă de tranziție majoră”, a spus psihoterapeutul Noel McDermott. „Copiii vor regresa mai mult decât adulții, iar cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai probabilă regresia”.

„Regresia este normală în perioadele de stres și incertitudine”, a menționat von Lob.

Schimbări de apetit

„Apetitul și somnul copilului sunt adesea primele semne ale faptului că lucrurile nu stau bine”, a spus Natasha Daniels, terapeut și creatorul AnxiousToddlers.com.

„Adesea, un copil va prezenta o creștere bruscă sau o scădere a apetitului.” Părinții trebuie să fie atenți la modificările de ordin alimentar, inclusiv pierderea poftei de mâncare.

► Citește și: Nu știu alții cum sunt, dar eu am realizat că înainte de Coronavirus eram chiar fericiți

Probleme ale somnului

„Somnul poate fi modificat,” a menționat Daniels. „Fii atent dacă copilul tău doarme toată ziua sau dacă îi este greu să adoarmă.” Tulburările de somn sunt frecvente în perioadele dificile, astfel încât copiii pot experimenta insomnii, coșmaruri, treziri noaptea sau alte nereguli.

Schimbările de spirit

„Îi sfătuiesc pe părinți să verifice dacă există schimbări în comportamentul normal al copiilor lor”, a spus psihologul clinic John Mayer. Același lucru este valabil și pentru baza lor emoțională, deoarece pot apărea schimbări de dispoziție.

Comportamentele de care trebuie să fii conștientă includ izbucniri furioase, crize bruște de plâns, amețeală, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitățile preferate și izolarea de ceilalți.

„Caută schimbări în temperamentul sau starea de spirit normală a copilului”, a spus Craig A. Knippenberg, terapeut și autor al „Wired and Connected: Brain-based Solutions To Ensure Your Child’s Social and Emotional Success. ”

Retragerea

La celălalt capăt al spectrului, unii copii pot începe să ignore membrii familiei din casa lor sau aleg să respingă posibilitatea de a se conecta cu cei dragi.
„Unii pot deveni mai retrași și se duc în camerele lor pentru a petrece mai mult timp cu dispozitivele media”, a spus von Lob.

Probleme de concentrare

Copiii și adolescenții pot avea dificultăți de concentrare în ceea ce privește sarcinile educaționale sau le vor amâna, deoarece se distrag ușor.
„Pot avea probleme cu atenția, concentrarea și învățarea, ceea ce va afecta tele-educația”, a spus Gurwitch.

„S-ar putea ca un copil să uite să îndeplinească o sarcină pe care o avea de făcut de ceva vreme.”

► Citește și: Ce să faci și ce să nu faci, în plină epidemie de Coronavirus

„Părinții pot observa o creștere a stării de spirit, a tulburărilor sau a izbucnirilor emoționale, având în vedere stresul situației”, a declarat Stephanie Lee, director principal interimar al Centrului de Autism și director principal al ADHD și Centrul de Tulburări de Comportament la Institutul Child Mind.

Oricare ar fi schimbările de dispoziție sau de comportament, este important ca părinții să înțeleagă că pot ajuta la dezvoltarea bunăstării emoționale a copiilor lor în acest timp.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!