Hormonii joaca un rol esential in viata si sanatatea fiecarei femei. Orice mic dezechilibru in delicata balanta hormonala poate duce la schimbari de comportament, a dorintei sexuale, a fertilitatii sau a ovulatiei. Dezechilibrele hormonale au in impact negativ direct asupra modului in care functioneaza sistemul reproductiv.
In fiecare luna sunt produsi de catre organism hormonii estrogen si progesteron. Cand nivelurile de estrogen si progesteron nu se afla in echilibru, aceasta poate avea un efect dramatic asupra sanatatii tale.
De exemplu, dezechilibrul hormonilor estrogeni poate provoca, de asemenea, menopauza si toate simptomele asociate cu aceasta. Acesti hormoni sunt influentate de anumiti factori, cum ar fi alimentatia, dieta, stilul de viata, exercitiile fizice, stresul, emotiile, varsta si ovulatia.
Cum se diagnosticheaza dezechilibrele hormonale?
Diagnosticul de dezechilibru hormonal se pune doar de catre un medic specialist. Exista ginecologi, obstetricieni si endocrinologi care sunt specializati in diagnoza si tratamentul dezechilibrelor hormonale.
Optiunile de tratament depind de starea de sanatate a femeii, tipul de dezechilibru hormonal si de severitatea bolii sau simptomelor generate.
Femei de toate varstele experimenteaza dezechilibre hormonale, deseori cu simptome evidente. Multe femei experimenteaza dezechilibre hormonale in timpul ciclului premenstrual.
1. Niveluri ridicate de estrogen
Nivelurile ridicate de estrogen sunt foarte frecvente la femei , in special la femeile de peste 35 de ani, dar cele mai multe ignora simptomele si incearca sa traiasca cu aceasta problema, deoarece o considera fireasca, ca parte a ciclului menstrual sau de imbatranirii .
Multe femei cu o varsta la care se instaleaza menopauza cred ca sufera de o lipsa de estrogen ceea ce le face sa apeleze la terapia de substitutie hormonala care nu face altceva decat sa agraveze problemele de sanatate sau sa duca la complicatii.
Femeile care sunt supraponderale, au hipertensiune arteriala sau diabet zaharat, iau medicamente care contin estrogen sau se afla in anumite stadii ale sarcinii pot suferi de exces de estrogen
Simptome:
- Sindrom premenstrual PMS
- Migrene
- Modificari ale dispozitiei, instabilitate emotionala
- Crampe
- Fibrom uterin
- Depresie
- Crestere in greutate inexplicabila
- Senzatie de oboseala sau letargie
- Osteoporoza
- Insomnie
- Alergii
- Pierderi de memorie
- Acnee
- Dureri de sani
- Apetit sexual scazut
- Bufeuri
- Hipertensiune
2. Nivel scazut de estrogen
Este cel mai frecvent in timpul menopauzei, insa un nivel scazut de estrogen poate fi cauzat si de o histerectomie, chimioterapie sau radioterapie sau o boala autoimuna. Femeile slabe care au un nivel intens de activitate fizica pot experimenta niveluri scazute de estrogen.
In cazul acestui dezechilibru este mult influentata starea de spirit, deoarece hormonii reduc productia unei enzime numita monoaminooxidaza (MAO), distrugand neurotransmitatori care afecteaza semnificativ starea de spirit si emotiile, inclusiv serotonina, dopamina si noradrenalina.
Fluctuatiile neurotransmitatorilor pot avea un efect asupra gandirii, digestiei, somnului, apetitului si pot duce la tulburari de sanatate mintala.
In plus , un nivel scazut de estrogen poate afecta negativ vaginul, provocand subtierea peretilor si uscaciunea vaginala, care poate duce la contacte sexuale dureroase. Mucoasa uretrei se subtiaza de asemenea, lasand corpul predispus la infectiile urinare.
Simptome:
- Oboseala
- Bufeuri
- Transpiratii nocturne
- Probleme de memorie
- Dificultate de concentrare
- Uscaciune vaginala
- Piele uscata
- Pierderea libidoului
- Ateroscleroza
- Dureri de cap / migrene
- Infectie vaginala
- Artrita
- Depresie
- Atacuri de panica
- Stima de sine scazuta
3. Nivel ridicat de progesteron
Progesteronul este un hormon secretat in mod natural de catre ovar in timpul ciclului menstrual. Puteti experimenta niveluri ridicate de progesteron daca luati pilule anticonceptionale sau urmati o terapie de substitutie hormonala. Progesteronul in cantitati excesive poate duce la oboseala, uscaciune vaginala, poate reduce cantitatea de menstruatie sau sa o opreasca cu totul prin inversarea efectul estrogenului.
Simptome:
- Piept sensibil
- Senzatie de balonare
- Modificari ale dispozitiei
- Somnolenta excesiva
- Ameteala
- Infectii micotice
- Deficienta functionala de estrogen
4. Nivel scazut de progesteron
Progestreronul joaca un rol important in reglarea si stimularea diferitelor functii ale organismului. Este un hormon fundamental, responsabil si pentru productia hormonilor estrogen si cortizon.
Exista mai multe motive pentru scaderea nivelului de progesteron. Printre ele se numara estrogenul in exces, rezistenta la insulina, stresul cronic, miscarea deficitara si anumite medicamente.
Simptome:
- Infertilitate
- Disfunctii tiroidiene
- Depresie
- Chisturi mamare
- Crestere in greutate
- Problema cu vezica biliara
- Nivel crescut de zahar in sange
- Atacuri de panica
- Retentie de apa
- Ciclu menstrual neregulat
- Cheaguri de sange in timpul menstruatiei
- Deficit de magneziu
- Uscaciune vaginala