Art. 40 (1) La nivel local, primarul are competente decizionale in exercitarea atributiilor de autoritate tutelara in calitate de reprezentant al statului in unitatea administrativ teritoriala in care a fost ales;
(2) La nivel local, serviciul de autoritate tutelara din aparatul propriu al consiliului local si organismele private autorizate, care activeaza in calitate de prestatori de servicii in domeniul protectiei copilului.
(3) Tipurile de servicii care pot fi organizate la nivel local sunt:
a) centre de ingrijire de zi
b) centru maternal
c) centre de consiliere si sprijin pentru parinti
d) servicii de asistenta si monitorizare a femeii gravide predispuse sa-si abandoneze copilul
e) centrul de ingrijire si recuperare de zi pentru copilul cu handicap
f) centre de pregatire si sprijinire a integrarii si reintegrarii copilului in familie
g) serviciul de asistenta a copilului pentru exercitarea dreptului sau la exprimarea libera a opiniei
h) orice alte servicii care sa conduca la bunastarea copilului alaturi de parintii sai
Art. 41 (1) Serviciile mentionate la art. 39 si 40 pot fi organizate numai pe baza autorizarii prealabile a Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie si in baza conventiei incheiate in acest sens cu consiliul judetean, respectiv consiliul local.
(2) Organizarea oricaror tipuri de servici destinate protectiei copilului cu nerespectarea prevederilor alin. 1 este interzisa.
Art. 42 (1) Serviciile publice specializate au obligatia sa actioneze pentru identificarea, pregatirea si evaluarea unei retele de asistenti maternali profesionisti.
(2) Asistentul maternal profesionist este persoana fizica atestata in conditiile legii, care asigura in activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament.
(3) Conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare precum si statutul asistentului maternal profesionist sunt reglementate de catre HGR nr. 27/1998.
Art. 43 (1) Prin ordin al ministrului justitiei, se organizeaza si functioneaza la nivelul fiecarui tribunal sectii specializate pentru judecarea cauzelor referitoare la copii.
(2) Orice cauza referitoare la copii, cu exceptia cauzelor penale, se judeca in prima instanta de catre tribunalele in a caror raza teritoriala domiciliaza copilul. Cauzele pentru judecarea carora nu se poate determina instanta competenta se judeca de catre Tribunalul Bucuresti.
(3) Cererile referitoare la copii se solutioneaza in camera de consiliu si se judeca in regim de urgenta.
(4) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile
(5) Partile sunt legal citate, daca citatia le-a fost inmanata cu cel putin o zi inaintea judecarii. Citarea serviciului public specializat este obligatorie.
(6) Hotararile prin care se solutioneaza fondul cauzei se pronunta in ziua in care au luat sfarsit dezbaterile.
(7) In situatii deosebite, pronuntarea poate fi amanata cel mult 2 zile.
(8) Hotararile instantei de fond sunt definitive.
(9) Hotararile motivate ale instantei de fond se redacteaza si se comunica partilor in termen de cel mult 15 zile de la pronuntare.
Art. 44 (1) Hotararile date in cauzele referitoare la copii nu sunt supuse apelului.
(2) Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii pronuntate de instanta de fond.
Art. 45 Prevederile prezentei legi referitoare la procedura de solutionare a cauzelor referitoare la copii se completeaza in mod corespunzator cu dispozitiile Codului de procedura civila.