Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae si-a facut aparitia pentru prima oara in visul lui Constanti cel Mare. Prin secol IV, i s-a aratat lui Constantin cel Mare, cerandu-i gratierea a trei soldati care fusesera condamnati si urmau sa fie executati a doua zi. Imparatul a anulat pedeapsa, iar, pentru ca visul a avut loc in noaptea de 6 decembrie, aceasta data a ramas prin traditie ziua Sfantului Nicolae, respectata in intreaga crestinatate, pana astazi.
Cea mai veche legenda a Sfantului Nicolae este legata de un nobil sarac cu trei fete de maritat, dar pe care nu le putea marita pentru ca nu avea zestre. Nobilul sarac era credincios, fetele erau evlavioase, iar Nicolae, ajuns episcop, a hotarat sa intervina. A lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Nobilul si-a putut marita fata cea mare.
Povestea s-a repetat cand a venit timpul maritisului celei de a doua fete, iar, cand a socotit ca trebuie sa o marite si pe a treia, nobilul a stat la panda ca sa-l identifice pe binefacator.
Episcopul, insa, tinea sa ramana incognito si, in acest scop, a pus aurul intr-un ciorap si l-a strecurat pe gura hornului, pentru ca, dimineata familia sa-l gaseasca in soba.
Secretul n-a putut fi pastrat, nobilul si-a identificat binefacatorul, a povestit in localitate, vestea s-a raspandit in lume, si pana la urma, in intreaga crestinatate s-a instituit frumosul obicei de a pune un cadou cuiva din familie, in ciorapul de dinainte pregatit, la gura sobei. Primele beneficiare ale cadourilor au fost sotiile si fetele de maritat, iar, mai tarziu, au urmat copiii.
Sfantul Nicolae este prezentat adesea cu trei bile aurii in mana, simbolul celor trei pungi de aur. O celebra pictura de Tintoretto (1518-1594), expusa la Kunsthistorisches Museum, din Viena il reprezinta pe Sfantul Nicolae, imbracat ca episcop, purtand in maini o carte, cu cele trei bile simbolice. Este pictura care a consacrat momentul in fata artei si a legendei.
Mos Nicolae - povestea lui Mos Nicolae
Vezi mai multe video din animatie