Exista sute de carti si conferinte tinute de oameni celebri care vor sa te invete cum sa iti construiesti viata de familie astfel incat lucrurile sa evolueze cat mai bine. Pe unele le-ai citit, poate ca ai si fost la cateva cursuri, insa nu trebuie sa iei chiar ad literam tot ceea ce se spune acolo.
Si, mai ales, nu te spreria cand te ameninta cu diverse rezultate negative daca nu ii asculti. Tu gaseste calea care este cea mai buna pentru voi.
Sa luam un exemplu - masa de seara in familie, despre care se spune ca este musai sa existe daca vrei sa ai o familie fericita si sanatoasa. Nu am sa contest ca nu ar fi adevarat, insa nu exista o relatie directa de cauzalitate. Asta este psihologie, nu fizica.
Nu exista nicio garanatie ca daca luati toti masa de seara odata si mancati acelasi lucru aveti o un viitor fara probleme. Pana la urma sanatos poti manca si daca fiecare mananca in functie de programul sau. Mai ales daca ai mai multi copii de varste diferite este aproape imposibil sa ajungi la un asemenea rezultat. Iar in ceea ce priveste relatiile intre membri nu ai nevoie neaparat de masa de familie ca sa le construiesti. Doar aproape tot timpul liber vi-l dedicati unii altora. Nu trebuie sa stati neaparat in jurul unei mese si sa mestecati ca sa fiti fericiti impreuna.
Eu nu am reusit aproape niciodata sa am o masa in familie, cu toti asezati regulamentar si mancand in acelasi timp acelasi lucru. Pur si simplu nu ni s-a potrivit. Copiii prefera sa stea afara seara, sa se joace si nu sa stea prin casa singuri pana cand pregatesc eu masa ca la carte. Nu vad deloc in ce fel ne-ar imbunatati noua relatiile de familie daca pun acest stres si pe ei si pe mine.
Un alt lucru pe care mamele incearca sa il faca punand o presiune incredibila pe ele, dar si pe ceilalti, este sa se joace cat mai mult cu copiii lor. Toate studiile, toate campaniile sociale arata ca acest fapt este esential pentru dezvoltarea copilului, dar si pentru relatii bune copii - parinti.
Cu toate acestea, un pic de nuantare nu strica. Copiii si adultii nu pot duce aceeasi viata. Atat interesele, cat si preocuparile sunt diferite. Si este normal sa ramana astfel. Copilul trebuie sa ajunga sa se joace singur si cu alti copii de aceeasi varsta. Nu trebuie sa ii fii tu in permanenta partener. Este bine ca prezenta parintilor sa fie mai discreta, astfel inca copilul sa isi poata dezvolta abilitatile sociale, sa capete incredere in sine fiindca se poate descurca singur, dar si sa isi dezvolte imaginatia intrucat solutiile nu i se mai prezinta mereu pe tava.
Vedeti, argumentele pot merge in ambele sensuri si, ca de obicei, nu putem fi niciodata siguri in ce mod un comportament al nostru poate influenta personalitatea copilului.
Nici in ceea ce priveste relatia cu sotul nu scapam de sfaturile 'expertilor'. E mai mult decat necesar ca iti construiesti un timp special pentru jumatatea ta pentru ca ea sa ramana astfel. Unul in care copiii nu sunt de fata si voi va priviti tandru in ochi pe deasupra lumanarilor.
Nu conteaza ca tu esti obosit dupa o zi intreaga si chiar nu mai ai chef sa pui o asemenea presiune asupra ta. Si probabil si partenerul tau simte exact la fel. Nu conteaza ca nu ai cu cine sa lasi copiii. Nu conteaza ca nu ai bani. Rezolva imediat toate aceste probleme si obtine seara in oras!
Pe cuvant daca aceasta abordare nu este exctrem de absurda si obositoare in sine. In fond timpul impreuna il puteti petrece si pe canapea culcositi la un film, daca asa va simtiti mai bine. Sau luand un pahar de vin si stand de vorba in bucatarie. Pana la urma este viata ta si nu un film siropos care trebuie sa placa publicului. Si oricum, degeaba aveti marea seara impreuna daca in restul timpului nici nu va bagati in seama sau gasiti tot felul de motive de cearta.
Asa ca, lasa expertii cu ale lor si tu vezi de treaba ta. Iar daca la un moment dat chiar ai avea nevoie de un sfat nu uita ca o prietena care a trecut prin ceva similar este o sursa foarte pretioasa si pentru linistire si pentru informatie.
Tie care sfaturi nu ti s-au potrivit?