In data de 6 ianuarie este Boboteaza, o zi de mare importanta religioasa pentru crestinii ortodocsi si pe care mi-o aduc aminte inca din copilarie.
Pentru ca era o zi de mare stres pentru mama mea - necesitatea de a astepta preotul avand o casa curata luna. Si neaparat cu prajiturele proaspete si poate un pahar de vin. Asa ca, dupa ce frecasem fiecare coltisor inainte de Craciun, la numai cateva saptamani mai o luam de la capat, punand fiecare lucru in locul sau, ca intr-un muzeu. Iar apoi, cum nu se stia totusi ziua exacta a venirii, puteam astepta chiar si o saptamana cu mare grija ca in orice clipa totul sa arate perfect.
Aseara a fost randul meu sa il primesc pe preot in casa cu apa sfiintita. Sa fac casa luna sau copiii smirna nu prea m-a procupat. Tocmai primisem cadou culori si bureti, asa ca ne-am transformat cu mult har artistic in zugravi transformand un perete intreg intr-o pictura care ar putea reprezenta cam ce ti-o pofti inima. Cel mic, mare amator de dans si cantec incerca sa imite miscarile pe care le vedea la un video cu melodia 'Daca vesel se traieste'. Casa a fost sfintita, insa harul nu prea a coborat. Preotul a spus numai cateva cuvinte - a observat ca baietelul mai mare era plin de culoare pe fata (dooh) si cel mic se uita la calculator. Si dupa ce ne-a facut aceste observatii a plecat considerandu-si misiunea implinita. Hm...
Si pentru ca nu simt deloc ca despre asta ar fi trebuit sa fie vorba am cautat pe internet (unde altundeva?) sa inteleg care este semnificatia acestei vizite. Si am aflat urmatoarele:
"Cercetarea credincioşilor la casele lor le aduce acestora folos prin sfinţire şi bună sfătuire, chiar şi acelora care nu frecventează biserica. Cu acest prilej poate preotul să-şi cunoască mai bine credincioşii, ce preocupări au, ce... icoane împodobesc apartamentele lor, ce rugăciuni ştiu copiii mici, ce citesc cei mari, ce influenţe eterodoxe îi încearcă şi, nu în ultimul rând, ce păcate sau patimi îi macină. Un preot conştiincios are multe de învăţat cu ocazia acestei scurte vizite pastorale" (pr. Ioan Hornea, "Semnificaţii ortodoxe", p. 64)
- sfintirea casei este facuta pentru a alunga duhurile rele (sper din suflet ca asta nu inseamna culorile de pe fata si dansatul in fata televizorului) din spatiu transformandu-i astfel si pe locuitori in versiuni mai bune ale lor. Pentru ca un spatiu in care locuiesc oameni devine intinat prin prezenta acestora (uite o idee nu chiar placuta, eu credeam ca o casa in care traieste o familie devine un camin, adica un loc cald, primitor, in care oamenii se iubesc unii pe altii).
- apa sfiintita de Boboteaza are puteri magice si se considera ca nu se strica niciodata. Acum se sarbatoreste botezarea lui Iisus in apele Iordanului. O data cu ea se aduce in casele oamenilor Sfantul Duh. Ar trebui ca preotul sa lase la plecare aghiazma pentru a fi bauta de credinciosi. Preotul se asteapta cu o lumanare aprinsa si cu o cruce.
- conform traditiei la Boboteaza nu se spala rufe. In aceasta zi sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut.
Voi sarbatoriti in vreun fel Boboteaza?